Na internetu nehrozí, že by na vás spadl meteorit. Dokonce vás tam ani nesrazí auto. Přesto tam rozhodně není bezpečno. Internetoví podvodníci jsou drzejší než kdykoliv dřív. Jejich obětí se přitom rozhodně nestávají pouze senioři, kteří se špatně orientují ve světě moderních technologií, či naivní dámy, které věří, že na ně čeká princ z Dubaje. Ano, i takové případy se najdou. Ale mnohem častěji jsou oběťmi lidé, kteří neudělali špatně nic zásadního.

Pouze měli smůlu, že natrefili na podvodníka, jenž podřídil zisku peněz vše. Útoky na bankovní účty jsou i proto čím dál častější. Pachatelé často minimálně virtuálně útočí ze států, které neplní závazky plynoucí z mezinárodních smluv. Mezi ně patří například Rusko či některé africké státy. Jakékoliv následné žádosti Policie ČR zůstávají zcela bez reakce.

Ovšem velcí internetoví podvodníci žijí i u nás. K takovým nepochybně patří Ivo Makula. Gambler, jemuž v hlavě šrotovala jediná myšlenka, jak se co nejrychleji k penězům. Aby toho dosáhl, nabízel pod smyšlenými jmény na internetových bazarech nejrůznější nářadí, herní konzole a spoustu dalších věcí. Nikdo ze zájemců absolutně nemohl tušit, že nic z toho nehodlá dodat. Když však žádal o zaplacení minimálně zálohy předem, tak mu peníze poslali. Ostatně tak je tomu na internetu běžnou praxí a bez toho nákup starších věcí ani nejde často realizovat.

Jenže Ivo Makula pak už jen dělal mrtvého brouka. Procházelo mu to poměrně dlouho a dokázal tímto způsobem obrat hodně přes tisíc lidí. Proti jeho řádění přitom byla snad jediná obrana: nekupovat nic prostřednictvím webovém bazaru, zajít si do toho kamenného. Jenže kam? S rozmachem těch internetových totiž kamenné bazary z našich ulic pomalu mizí.

Nejenže je to škoda, navíc to vypadá, že nám brzy budou chybět. Je téměř jisté, že podobných bezskrupulózních podvodníků stále přibývá. Jestli tomu tak bude i nadále, bazary se z internetu již brzy opět přesunou do ulic našich měst.