Máme tady čtvrtý měsíc v roce, takže pro ekonomy první kvartál za námi, ale co historie města? Inu, pojďme se podívat.

V dubnu 1964 se konaly volby do Národního shromáždění a do národních výborů všech stupňů. Hlasů bylo odevzdáno v našem městě 24 392. Předsedou MěstNV se stal Josef Kýr. Voleni byli také soudci z lidu, dnes bychom řekli přísedící. Prostějov se začal potýkat s nedostatkem vody. Jímací vodní zdroje z území Smržic již nestačily a začala být používána i voda z plumlovské přehrady.

V dubnu 1974 se v místním muzeu konala výstava děl akademického malíře Bohumíra Dvorského. Dále zemřel emeritní profesor reálného gymnázia, malíř a publicista Jaroslav Pacák. Akademický malíř Jaroslav Pacák žil v letech 1902–1974. Vystudoval kresbu, dějiny umění a estetiku na Univerzitě Karlově. Svá díla tvořil v duchu impresionismu a postimpresionismu. Během života působil jako středoškolský profesor. Za jeho výtvarné umění jej někteří recenzenti označovali jako jednoho z nejlepších a nejslibnějších československých malířů.

V dubnu 1984 vyšlo první číslo časopisu Zemědělský zpravodaj Prostějovska.

A co duben 2014? Po sto letech obnovila společnost Granette & Starorežná tradici velikonočního žehnání sudům Staré myslivecké. Svaté požehnání jim tentokrát udělil farář Mach z prostějovské farnosti sv. Petra a Pavla. Kromě velkých sudů o obsahu od 5 000 až po 11 400 litrů posvětil i malý soudek, který putoval rovnou do Vatikánu, aby ani Svatý otec František nepřišel o božskou chuť Staré myslivecké. Prostějovské hlavní náměstí poprvé ozdobily stromky, o jejichž výzdobu se postaraly děti prostějovských mateřských a základních škol. Zájem ze strany dětí byl tak velký, že pracovníci městských lesů museli připravit 77 stromků. Děti pak na ně vázaly pentle, malovaná vajíčka a vlastnoručně vyrobené ozdoby či kraslice. Díky nim bylo prostějovské náměstí jedno z nejkrásnějších v republice. V úterý 15. dubna 2014 proběhlo v Praze vyhlášení ankety Hasič roku 2013. Šlo již o pátý ročník a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje měl mezi nominovanými své želízko v ohni, a sice prostějovského Petra Horáčka. Dne 12. července 2013 se Petr Horáček s rodinou vracel z dovolené a stal se svědkem dopravní nehody osobního automobilu, který mezi Karlovou Studánkou a Malou Morávkou narazil do stromu. Petr Horáček okamžitě zastavil a pustil se do pomoci zraněným. Řidič vyvázl nezraněn, jeden ze spolujezdců byl zraněn těžce, ale třetí muž nejevil známky života, nedýchal, byl v bezvědomí a jeho nohy byly zaklíněny pod sedačkou. S jeho resuscitací začal Petr Horáček přímo v autě a pokračoval i v době, kdy se muže podařilo s pomocí dalších dobrovolníků vyprostit. Zraněného se mu podařilo oživit a udržoval ho při vědomí do příjezdu zdravotníků. Svým jednáním a rychlou reakcí tak zachránil lidský život. Jeho čin byl oceněn nejen druhým místem v anketě Hasič roku 2013, díky mu vyslovila osobním dopisem i manželka zachráněného muže. Petr Horáček nastoupil k profesionálním hasičům v roce 2008. Magistrát města Prostějova zaplatil z městské pokladny nákup velkoplošné televizní obrazovky pro zimní stadion. Za televizi o rozměrech 7 x 4 metry dal 1,27 milionu korun. Obrazovku zakoupil hokejový klub, městu ji ale nabídl k odkupu. Nebude sloužit jen při přenosu hokejových zápasů, ale i při kulturních akcích. Římskokatolická církev požádala o vydání stovky věcí, mezi nimiž jsou i Madony z prostějovského depozitáře. Patří mezi ně socha svaté Barbory z roku 1490, socha Madony ze 16. století či nedatovaná socha Madony s dítětem. S jarním úklidem pomohlo v Prostějově 20 dlouhodobě nezaměstnaných. Na projekt veřejně prospěšných prací vydala radnice v roce 2014 čtvrt milionu korun. Velitel amerického Velitelství pro speciální operace v Evropě, generálmajor Marshall B. Webb navštívil 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. Návštěva byla součástí jeho dvoudenního programu v České republice.