Lídři deseti kandidujících stran a hnutí budou během víkendových komunálních voleb usilovat o post nového primátora či primátorky statutárního města Prostějova. Stát by se jím měla osobnost, jehož politické uskupení dostane od Prostějovanů nejvyšší počet hlasů. Ale nemusí. Tento vítěz či vítězka se svým subjektem budou mít právo prvního pokusu k sestavení radniční koalice, která povede toto město v následujících čtyřech letech. Favorité na post primátora či primátorky jsou jasní, o tuto funkci si to nejen podle Večerníku rozdají František Jura (ANO 2011), Jiří Pospíšil (PéVéčko) a Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova). Ovšem překvapení nelze vyloučit.

Večerník v rámci této speciální předvolební přílohy přináší kompletní přehled kandidátů na prvního muže či ženu Prostějova pro období let 2022 až 2026.

 

FRANTIŠEK JURA (ANO 2011)

Během uplynulého volebního období se ve funkci primátora osvědčil, jeho předností je razantní a věcný přístup ke všem problémům města. Ty největší projednává předem i se všemi představiteli opozice ještě předtím, než se dostanou na pořad programu jednání zastupitelstva. Podle všeho by měl post primátora obhájit, na záda mu ale dýchají další dva favorité komunálních voleb.

21 jura

JIŘÍ POSPÍŠIL (PéVéčko)

Bez přehánění je duší celého magistrátu, ve funkci prvního náměstka primátora prokázal svoje znalosti nejen ze „svých“ resortů správy majetku města a komunálních služeb. Jeho přehled o všem, co se v Prostějově děje, je obdivuhodný. Hnutí PéVéčko navíc nabírá mezi Prostějovany na popularitě, a Pospíšil by opravdu mohl po tomto víkendu povýšit do ještě významnější funkce na radnici.

38 pospa

MILADA SOKOLOVÁ (ODS SPOLU S NEZÁVISLÝMI OSOBNOSTMI MĚSTA PROSTĚJOVA)

Tato dáma patří ke trojici jasných favoritů, po Aleně Raškové by se mohla stát druhou ženou ve funkci primátorky v polistopadové historii města. Milada Sokolová je známá tím, že dokázala prosadit a realizovat nepřeberné množství nápadů v oblasti kultury i životního prostředí. Její „hyperaktivitu“ si cení mnoho Prostějovanů, kteří určitě nebudou váhat právě této ženě dát svůj hlas.

30 sokolova

ALEŠ MATYÁŠEK (NA ROVINU!)

Zřejmě největší konkurent v boji o post primátora Prostějova výše zmíněné trojice lídrů stran a hnutí dosavadní radniční koalice. Lídr největšího opozičního uskupení si zcela jistě najde své voliče, těží z faktického rozpadu opozice. Kdo je nespokojený, na výběr moc nemá a zřejmě dá hlas tomuto hnutí. Dosáhnou výsledku, který by jej „vystřelil“ k vítězství v letošních komunálních volbách?

38 matyasek

 

 

PAVEL HOLÍK (ČSSD)

Velice zkušený politik, bývalý poslanec, na kterého letos sociální demokracie vsadila v komunálních volbách v Prostějově. Pavel Holík je mezi Prostějovany velice populární, dlouhá léta totiž pracoval jako ředitel záchranné služby. Nyní ale bude mít největší úkol v tom, aby prostějovskou ČSSD vůbec přivedl na pětiprocentní hranici volitelnosti a tím i do zastupitelstva města. O možném postu primátora si nejspíš může nechat jen zdát. 

38 holik

PAVEL DOPITA (SPD)

Že by „černý kůň“ letošních komunálních voleb v Prostějově? SPD si i na základě rostoucí energetické krize získává stále větší oblibu u voličů, navíc Pavel Dopita má velice silnou základnu svých příznivců zejména ve Vrahovicích. Jako dlouholetý sportovec ví, co je vítězství i porážka, takže bojovat rozhodně umí. Zabojuje také o post primátora?

38 dopita2

TOMÁŠ KALÁB (LEVICOVÍ OBČANÉ MĚSTA PROSTĚJOVA A KSČM

Lídr nového uskupení levicových sil v tomto městě nebude mít jednoduchou úlohu dostat se společně s komunisty do nového prostějovského zastupitelstva. On sám možná na mandát zastupitele dosáhne, křeslo primátora je pro něj ale na míle vzdálené. Strana je v útlumu a potlačení značky je spíše ke škodě než k užitku.

38 kalab

TOMÁŠ WEBER (SPOJENCI PRO PROSTĚJOV)

Platí to samé. Prostějovští lidovci po dlouhých létech ztratili svoji identitu a včlenili se do nového uskupení Spojenci pro Prostějov. Tomáš Weber bude mít také hodně práce, aby novou koalici vůbec přivedl alespoň k jedinému mandátu v zastupitelstvu. Na šanci stát se primátorem si tak bude muset ještě počkat...

38 weber

JAN MOCHŤÁK (ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA)

Piráti se před letošními komunálními volbami v Prostějově osamostatnili, ještě v průběhu končícího volebního období se odpojili od koalice Na rovinu! Jan Mochťák patří k mladým ambiciózním lidem, ovšem na boj o post primátora zřejmě ani on v tuto chvíli nemyslí. Jeho šance jsou opravdu mizivé, ale mandáty do zastupitelstva pro svoji stranu podle všeho určitě získá.

38 mochtak

JANA SLOVÁKOVÁ (ZVÍŘATA POTŘEBUJÍ POMOC)

Při vší úctě k této dámě a její dlouholeté práci věnované zvířatům a jejich ochraně, nemá Jana Slováková absolutně žádnou šanci získat mandát zastupitelky, natož aby myslela na post primátorky. Je jedinou osobou na kandidátce nového hnutí, což rapidně snižuje jakékoliv její šance.

 

38 slovakova

 

38 volby special

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září