Nebývá to obvyklé, ale tady se to přímo nabízelo! Přestože Michael Koukal uhodil lahví Davida J. z Čech pod Kosířem a způsobil mu zranění na hlavě, se kterým skončil v nemocnici, od soudu odcházel bez trestu. Důvod?

On sám byl totiž ještě před útokem právě Davidem J. bezdůvodně napaden! Minulé úterý 1. listopadu řešil Okresní soud v Prostějově šarvátku, k níž došlo letos nedlouho po silvestrovské půlnoci. Celý incident nakonec měl zcela zbytečnou krvavou dohru, z níž vyšel Michael Koukal jako poškozený. Tou se však bude tribunál zabývat za dva týdny. 

Tento chlapík se hodně přepočítal. Z toho Bezmála 75 000 korun požadoval u prostějovského soudu David J. z Čech pod Kosířem po Michaelu Koukalovi za to, že jej během silvestrovské noci vzal lahví od vodky přes hlavu. chtěl 18 900 bolestného a 55 980 korun jako náhradu škody za dobu, kdy nemohl chodit řádně do práce.

Aktivní fotbalista David J. dle svých slov aktuálně žije v německém městečku a pracuje jako skladník v nedalekém Holandsku. Nikdo přitom nemohl vyvrátit fakt, že první den v novém roce skončil v nemocnici s rozbitou hlavou, kterou mu lékaři sešili, a kvůli zranění nějaký čas absentoval v zaměstnání. Okolnosti celé rvačky, které během dokazování vypluly na povrch, však jednoznačně hovořily v jeho neprospěch.

„Hoši, máte rádi Hitlera?“

K incidentu došlo zhruba dvě hodiny po silvestrovské půlnoci v parčíku na náměstí Odboje.   „S obžalobou nesouhlasím. Sice jsem ho praštil, ale bylo to v sebeobraně. Šel jsem z oslavy a měl s sebou flašku vodky, kterou jsem si položil u lavičky. Byl jsem tam i s kamarádem ze školy. Přišel za námi tady David, kterého jsem předtím vůbec neznal. Byl opilý a zeptal se nás, jestli máme rádi Adolfa Hitlera. Když jsme řekli, že ne, tak mi skopl flašku vodky na zem a jak jsem ji zvedal, tak mě kopl do hrudníku. Zabolelo mě to, a jak jsem měl flašku v ruce, tak jsem se po něm instinktivně ohnal. Přitom jsem jej trefil do hlavy,“ popsal obžalovaný Michael Koukal, který mluvil rozvážně.

Rozhodně nic nenapovídalo, že by se mělo jednat o nějakého pouličního bitkaře. Ostatně v jeho případě šlo o první podobný konflikt. Jeho verzi navíc do puntíku v roli svědka potvrdil také jeho kamarád. Nikdo jiný ji nebyl schopen rozporovat. „Na nic si z té noci nepamatuji,“ přiznal upřímně David J. Nelze se přitom divit. Nejenže utrpěl ránu do hlavy, navíc z jeho zdravotní zprávy vyplývá, že měl být po hospitalizaci v nemocnici na hranici otravy alkoholem. 

Zbytečná dohra na „Ruďáku“

Tím ovšem celý konflikt neskončil. Do věci se vložil Jan S. Jednalo se o pořadatele oslavy, na níž byl hostem právě David J., který se s dotyčným znal díky působení v amatérském fotbalu. Ten oba znesvářené mladíky od sebe roztrhl a Michaelu Koukalovi pak zasadil několik ran. Na to Koukal z místa utekl a zavolal policii. Ještě než stihla hlídka dorazit, tak si ho rozparáděný Jan S. našel na nedalekém náměstí Spojenců a opět jej napadl. Znovu do něj bušil pěstmi, až mu způsobil mimo jiné zlomeninu čelisti. Kvůli tomu jej za dva týdny čeká obžaloba u prostějovského soudu.

Po zvážení všech důkazů se soud rozhodl Michaela Koukala zcela zprostit obžaloby. „Shledali jsme, že jeho jednání bylo v mezích nutné sebeobrany, když byl sám předtím napaden kopem do hrudníku. Jeho reakce na takovou situaci se dá považovat za přiměřenou,“ odůvodnil předseda senátu Petr Vrtěl.