Uprostřed tuze našlapaného programu rychle jdoucích duelů narazí prostějovské volejbalistky v klasickém hanáckém derby na krajského rivala z nedaleké Olomouce. Vždy prestižní střet VK versus UP propukne v poněkud nezvyklém termínu neděle 13. listopadu od 17.00 hodin, ovšem tradičně v hale Národního sportovního centra PV.

Jde o součást 11. dějství UNIQA extraligy žen ČR 2022/23 vloženého do svátečního dne kvůli dohánění časové ztráty z opožděného začátku sezóny. A je nutno říct, že ambicióznímu úpéčku vstup do soutěže moc nevyšel. Nejprve sice zdolalo Šelmy Brno 3:1, ale pak utrpělo porážky 0:3 na hřišti Dnipra, 1:3 od Liberce i 0:3 v Ostravě. Než přišlo skolení KP Brno 3:0 a tím přerušení neúspěšné série.

Po čtvrté pozici z minulého ročníku olomoucké družstvo určitě chce útočit na medaili, a to s částečně obměněným kádrem. Zůstaly například slovenské smečařky Zuzana Šepelová a Lucia Herdová, ukrajinská blokařka Viktoriia Mostsitska či prostějovská odchovankyně na liberu Tereza Slavíková, k tomu přišly nové posily: brazilská nahrávačka Ana Flavia Galvao, srbská univerzálka Milana Rajlič i česká smečařka Adéla Borovcová.

Vékáčko má s územními konkurentkami za poslední rok vcelku vyrovnanou výsledkovou bilanci, leč muselo proti nim skousnout nesmírně těsné vyřazení ve čtvrtfinále Českého poháru 2021/22. Od té doby se podařilo jednou ligově zvítězit nad sokem venku 3:1, a teď přichází šance uspět v dalším derby také na vlastní palubovce.

„Olomouc měla na začátku sezóny dost těžký los, dvě ze tří proher utrpěla od největších favoritů SC Prometey a Dukly Liberec. Proto by bylo chybné si myslet, že k nám přijede schůdnější soupeř. Naopak UP má kvalitní tým s ambicemi, proto jistě půjde o maximálně náročné utkání, u kterého nelze předem říct, jak dopadne. My však pochopitelně chceme doma vyhrát, i s podporou našich věrných fanoušků,“ pronesl k nedělnímu šlágru hlavní trenér Prostějova Miroslav Čada.