Zastupitelé během posledního jednání v tomto volebním období schválili také Plán rozvoje sportu města Prostějova na léta 2023 až 2027. Ten obsahuje zejména vymezení oblastí podpory sportu, stanovení priorit v jednotlivých oblastech a opatření k zajištění dostupnosti sportovních zařízení pro občany Prostějova. Součástí plánu je také určení prostředků z rozpočtu města, které jsou nezbytné k naplnění plánu. Ten počítá nejen s rekonstrukcemi sportovišť, ale také s výstavbou nového atletického stadionu se soutěžními parametry a stavbou krytého plaveckého bazénu. A právě okolo něj se vedly dlouhé spory.

Opoziční zastupitelé se stále nevzdávají myšlenky na vybudování padesátimetrového krytého bazénu a tuto stavební investici hodlali také prosadit do Plánu rozvoje sportu v Prostějově. Radniční koalice ale naopak případný projekt považuje za megalomanský a příliš drahý. „Podal jsem pozměňovací návrh, abychom v plánu rozvoje deklarovali jasně i jednu konkrétní investici. Vycházel jsem přitom z průzkumu mezi sportovními kluby i veřejností z roku 2017, která si rovněž přeje výstavbu krytého bazénu o rozměrech padesát krát pětadvacet metrů společně s wellness zařízením a saunovým světem. K tomu už ostatně máme zpracovanou studii. Nemám nic například proti rekonstrukci fotbalového hřiště, ale osobně bych jako prioritu viděl výstavbu bazénu a atletického stadionu,“ nastínil svůj záměr Aleš Matyášek, lídr opozičního hnutí Na rovinu!

„S výstavbou krytého ‚plavečáku‘ i atletického stadionu Plán rozvoje sportu samozřejmě počítá, ale v obecné rovině. V tuto chvíli bych byl nerad, kdyby se do tohoto plánu zanášely konkrétní technické parametry, zbytečně bychom tím zavazovali budoucí zastupitelstvo,“ namítl radní Miloš Sklenka (ANO 2011), který je zároveň předseda sportovní komise.

Hned nato se rozproudila živá diskuse o tom, že padesátimetrový bazén je pro město příliš náročnou investicí. „Není to nic osobního, ale rád bych se ohradil proti návrhu pana Matyáška, který nám chce do strategického dokumentu podsunout výstavbu padesátimetrového bazénu. Nikdy totiž zatím na půdě zastupitelstva nepadlo rozhodnutí o tom, jak velký má být nový krytý plavecký bazén. Jen připomínám, že v době tvorby zmíněné studie činila kalkulovaná cena na jeho výstavbu zhruba osm set milionů korun. Dnes se už ale vzhledem k nárůstu cen stavebních prací nebudeme bavit o částce nižší než 1,1 miliardy korun. Pokud bychom tedy schválili pozměňovací návrh pana Matyáška, zavážeme tím budoucí zastupitelstvo k tomu, že bude muset schválit stavební investici za více než jednu miliardu! Myslím si, že to tady snad nikdo nechce. Je to zcela mimo možné prostředky a finanční možnosti města. Budoucí generace bychom miliardou korun zadlužili, což považuji jako ekonomickou nehoráznost. Navíc musíme mít na paměti každoroční provozní náklady takového bazénu, které by se podle odhadů pohybovaly okolo třiceti milionů korun ročně,“ vyjádřil své stanovisko radní a předseda finančního výboru Tomáš Blumenstein (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova). Podobně hovořili i další zástupci radniční koalice, a dokonce i někteří opozičníci. „Otázkou také je, jakým způsobem by byl padesátimetrový bazén v Prostějově využíván. Já jezdím plavat do Olomouce a na tamní ‚padesátce‘ je nás vždy maximálně dvacet,“ podotkl například Pavel Dopita (SPD).

Naopak senátorka za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko podpořila při úterním jednání zastupitelů právě onu dražší variantu. „Rozhodně, neboť právě padesátimetrový bazén je zárukou výuky správného plavání. A navíc by se v Prostějově mohly pořádat oficiální závody. Jde o strategickou věc, obzvláště když životnost městských lázní byla stanovena už jen na deset let,“ uvedla Jitka Chalánková. „Já jsem se učil plavat na ‚pětadvacítce‘ a myslím, že jsem se naučil plavat obstojně,“ namítl vzápětí první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko), který zároveň zmínil fakt, že mnohá další města podobné velikosti odmítla stavět padesátimetrový krytý bazén z důvodu jeho nerentabilnosti. „Město Prostějov zcela jistě potřebuje nový krytý bazén, na tom se snad shodneme úplně všichni. Stejně tak ale i atletický a fotbalový stadion. Tyto investice se ale samozřejmě nemohou realizovat zaráz, protože nikdy neseženeme tolik peněz dohromady. Museli bychom si tak půjčit, a to velice vysokou částku. Která sportoviště vybudovat a s jakými technickými parametry, bude muset rozhodnout až příští zastupitelstvo. Já osobně jsem toho názoru, že pětadvacetimetrový bazén s osmi dráhami je na velikost Prostějova naprosto dostačující, ale opravdu toto rozhodnutí už nechejme na příštím zastupitelstvu,“ pronesl také primátor František Jura (ANO 2011).

Zastupitelstvo nakonec hlasovalo o návrhu, který do Plánu rozvoje sportu Prostějova hodlal prosadit rovnou padesátimetrový krytý plavecký bazén. Ten byl však smeten ze stolu, hlasovalo pro něj pouze sedm zastupitelů či zastupitelek.