Jak přeneseni v čase si mohou od minulého týdne připadat návštěvníci výstavních prostor muzea ve Špalíčku. Od středy 16. února zde totiž probíhá výstava Starší doba železná v srdci Hané. A může zaujmout řadu lidí: zájemce o historii, o mytologii, lidi, kterým je blízká archeologie. Nebo jen takové, co rádi občas zajdou do muzea. Expozice je totiž zajímavá a různorodá.

 

Nové unikátní nálezy nabídne výstava s názvem Starší doba železná v srdci Hané, která čerpá ze záchranných archeologických výzkumů Ústavu archeologické památkové péče v Brně.

Co konkrétně je k vidění? Expozice je jakýmsi průřezem období zhruba 600 let před naším letopočtem. Návštěvníci Špalíčku se seznámí s tím, jak lidé žili, jak byla rozvrstvená společnost, co se nosilo a čím se lidé zkrášlovali. Hodně prostoru je ale věnováno i pohřbívání a smrti. Ostatně jedním z exponátů je i rekonstrukce hrobu z doby Halštatské, který byl před 18 lety nalezen nedaleko Čechůvek. Zajímavý poznatek pak právě v souvislosti s pohřbem zdůrazňují informační panely: připomínají, že lidé si nebyli rovni za života a ani po smrti. Odkazují přitom na značné rozdíly při pohřbívání zámožných a nuzných.

Výstava dále odkazuje na řadu nálezů, ať už od Čechůvek nebo třeba ze Seloutek. Ale také na člověka, který se zasadil o rozvoj archeologie nejen na Prostějovsku. Připomínán je totiž Antonín Gottwald, amatérský archeolog i malíř. 

Přehlídka je připravena do prostor prostějovského muzea v Galerii Špalíček a v provozní době budete mít možnost k návštěvě až do 17. července.