Teploty už pravidelně dosahují hodnot, na které se většina z nás těší, zima je snad nenávratně pryč. Je tak ale třeba přivést zahradu k životu. Jarní údržba zahrady má mnoho podob, potřebuje důkladný servis. Jarní práce jsou pro zahrádkáře jedny z nejnáročnějších.

 

V užitkové zahradě nastává čas na výsadbu brambor, prořez peckovin, výsev kořenové zeleniny, okopávání půdy, je dobré začít s přeroubováním stromů... V okrasné zahradě přihnojíme keře a trvalky, odstraňujeme květy cibulovin, zakládáme trávník. A co se zazimovaným zahradním nábytkem a nářadím? I ty potřebují naši péči.

Pokud chcete mít krásný zelený trávník už od jarních měsíců až do pozdního podzimu, bez údržby to rozhodně nepůjde. Odstraníme mech a stařinu, prokypříme povrch. Vyhrabáváním čili provzdušněním trávníku narušíme nepropustnou vrstvu, holá místa osejeme vhodným travním semenem, doplníme kompostovanou zeminou a zbývá už jen použít vhodné hnojivo.

Další složkou zahrady je účelný nábytek. Pokud jej máte plastový či kovový, obvykle by vám mělo postačit jen důkladné omytí saponátem. Pokud se jedná o kvalitní materiály, nemělo by dojít k jejich případnému poškození. Odlišná situace je ale u dřeva, a to ať již tuzemského, či exotiky. Tento nábytek je rozumné před zimou schovat do míst, kde nebude vystaven povětrnostním vlivům. Následně by pak před letním obdobím měla přijít údržba, která prodlouží jeho životnost až o desítky let. Pravidelné obroušení a nový nátěr dodají dřevu nejen lesk, ale také ochranu před sluníčkem i vlhkostí, které na dřevo silně působí.

Menší údržbou by mělo projít i zahradní nářadí, kterému menší servis po dlouhém zimním zahálení přijde rozhodně k duhu. Nejenže nám déle vydrží, ale práce s ním bude bezpečnější a méně namáhavá. Naostříme proto čepele a vyměníme opotřebované násady.

Tak s chutí do toho!

Speciální příloha nejen o jídle, ale i bydlrení a zahradě je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 13. června