Léto je minulostí, prázdniny taky. A s nimi i spousta volného času pro školáky a studenty. Tedy i možnost, jak si vydělat brigádně nějaké peníze. I tak je ale už nyní dobré zjišťovat, jaké jsou možnosti pro zájemce o brigády. Jak se totiž říká, kdo dřív přijde, ten dřív mele. A i citát „Informace jsou moc“ je v tomto případě namístě.

Situace ve světě i v České republice se za poslední rok turbulentně změnila a projevuje se to i na trhu práce. Stále oblíbenější jsou tak v dnešní době brigády, které dříve byly výhradou spíše studentů, ale dnes už mají velké uplatnění i mezi zaměstnanci. A je jedno, zda se jedná o jednorázové, či spíše dlouhodobější spolupráce. Při současných cenách a rostoucí inflaci je zkrátka jasně patrné, že každá koruna je dobrá a lidé se snaží dělat všechno pro to, aby jejich standard nadále vydržel minimálně na stejné úrovni.

Dříve se jednalo hlavně o letní měsíce, které končily řadou brigád pro spoustu středoškoláků či vysokoškoláků. Ale nejen v tomto období je brigád celá řada. Stále využívanější je dohoda o provedení práce i pro různé firmy, které tak vyplňují mezery ve svém podnikání. A je jedno, zda se jedná o velké firmy, či spíše menší podniky.

Obliba u nich stoupá i u řad zaměstnanců, kteří se tak dostanou k dalšímu výdělku při práci a mohou se tak dostat k dalším finančním prostředkům potřebným v nastalé situaci, jež mohou využít na pokrytí nákladů či jako případnou rezervu.

A že zájem o tyto služby roste na obou stranách pomyslné barikády, potvrzuje nabídka a poptávka na trhu. Pro firmy se často jedná o rychlou, ale velmi důležitou výpomoc, za kterou neváhají solidně zaplatit. Pro zaměstnance se naopak jedná o lukrativní platové ohodnocení za určitý čas, který si často mohou dokonce i sami zvolit. Dobrá volba pro obě zainteresované strany.

Dokud se situace ve společnosti radikálně nezmění či alespoň neuklidní, dá se očekávat, že zájem zůstane na obou stranách dlouhodobě. Velkou pomocí může být i pro studenty, kteří si tak nyní mohou vybírat z celé řady nabídek a už se postupně mohou učit vyžít z peněz z vlastních zdrojů.

Možností je spousta

Největším hitem jsou každoročně letní, sezónní brigády. V České republice jsou to brigády na vinohradech, chmelnicích a v sadech. Na Prostějovsku „frčí“ zejména sady, dále také třeba sběr brambor. Kousek od Prostějova – směrem na Olomouc, Senici na Hané a dále u Prosenic na Přerovsku – je možné získat i chmelovou brigádu. Nedávno navíc blízko Prostějova otevřeli také obří skleníky s rajčaty. A ani ty nezahálí při náboru pracovníků. Včetně brigádníků.

K sezónním pracím ale patří i jiné. Třeba různé kavárenské podniky hledající přes léto pomocnou sílu na zahrádky. Také sezónní občerstvení. Je libo ale být třeba plavčíkem? Žádný problém… Právě koupaliště nabízí každoročně široké uplatnění pro brigádníky. A jak sami provozovatelé někdy říkají, bez studentů by to jednoduše nešlo.

Studenti ale mohou najít brigády i celoročně. Třeba v různých výrobních provozech. Pracovní místa jsou třeba v potravinářském provozu, někdy ve skladech. Dobrými pomocníky při hledání nejen těchto brigád je Informační centrum pro děti a mládež se sídlem na Cyrilometodějském gymnáziu. Další možností, jak brigádu najít, jsou pochopitelně kontakty od známých. Z oficiálních zdrojů informací pak Úřad práce ČR nebo různé personální agentury. Místy ale ani nezaškodí navštívit internetové stránky konkrétních firem a podniků.

 

Vystavovatelé na akci Burza práce a vzdělání 2022 v Prostějově:

ALIKA a.s.
ALPER a.s.
Armáda České republiky
BESIP
DGPack s.r.o.
DT - Výhybkárna a strojírna, a.s.
DT Mostárna, a. s.
Dům zahraniční spolupráce
Edwards, s.r.o.
GEMO a.s.
Honeywell Aerospace Olomouc s.r.o.
HOPI s.r.o.
HŽP a.s.          
ITAB Shop Concept CZ, a.s.
John Crane a.s.
Kendrion (Prostějov) s.r.o.
KP - KOPRO s.r.o.      
Lázně Slatinice a.s.
LINAPLAST s.r.o.        
MAKOVEC a.s.
Městská policie Prostějov
MUBEA - HZP s.r.o.   
Nissens Cooling Solutions Czech, s.r.o.
PRECIOSA, a.s.
Smurfit Kappa Olomouc s.r.o.
Statutární město Prostějov
TOMI - REMONT a.s.
Toray Textiles Central Europe s.r.o.
Windmöller & Hölscher Machinery k.s.

Školy:

Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3
Švehlova střední škola polytechnická Prostějov
Střední škola automobilní Prostějov, s. r. o.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín
Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s.
Střední škola polygrafická, Olomouc, Střední novosadská 87/53
Vysoké učení technické v Brně (Fakulta strojního inženýrství)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc
Střední odborná škola průmyslová a Střední odborné učiliště strojírenské, Prostějov, Lidická 4 Střední odborná škola Prostějov
Vysoká škola logistiky o.p.s.
Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

 

Speciální příloha BURZA PRÁCE A VZDĚLÁNÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září