Hledáte si práci, projíždíte inzeráty a některý z nich vás zaujme. Zašlete tedy svůj životopis a následně čekáte, zda se vám někdo ozve. Pokud vše vyjde, většinou následuje individuální pohovor. Ten je často rozdělen i na více sezení. Základem je zaujmout hned na úvod, jinak se s prací můžete rozloučit. A první dojem je nemálo důležitý.

Slušné chování i rozumné oblečení

Už první dojem ve dveřích personalisty je velmi důležitý. Určitě se tak vyplatí přijít na pohovor včas a raději si dát klidně i delší prostor před jeho zahájením. Dorazit pozdě, neupravený, a ještě zadýchaný, to nevěstí nic dobrého. Důležité je si také nezapomenout vypnout telefon nebo alespoň zvonění, protože případné vyzvánění není dobrou vizitkou. A základem je pamatovat na vhodné chování, hanlivé výrazy či zbytečné posunky jsou také mimo mísu.

Nepomlouvat minulé zaměstnavatele

Z minulé práce jste mohli odejít kvůli řadě důvodů a často to jsou věci, které budoucího zaměstnavatele zajímají. I když budete mít zlost na minulé vedení, je dobré se tomu vyhnout, hlavně předchozího zaměstnavatele nepomlouvat. Špinit jen jednu stranu by určitě plusové body nepřidalo.

Neřešit hned peníze

Každý chodí do práce především s cílem zisku a uživení sebe či své rodiny. O tom nemůže být pochyb. Nikdy ale není dobré začít finanční otázkou před možným budoucím zaměstnavatelem. Raději se zaměřte na to, čím můžete být pro firmu přínosem a co jí můžete nabídnout. V průběhu pohovoru jistě dojde i na finanční otázku.

Nebuďte pasivní

Před pohovorem je určitě dobré si nastudovat veškeré možné základní údaje o firmě i její výrobě, abyste nebyli překvapení či zaskočení. A připravit si i dotazy, Jedná se o pohovor a nikoliv výslech, je tak velmi pravděpodobné, že prostor na vaše otázky skutečně vznikne. Pokud ukážete, že vás

zajímají informace o firmě, výrobcích i možnosti uplatnění, jen tím získáte plusové body.

 

Hlavním slovíčkem při hledání práce je flexibilita

Doba se mění a s ní také trendy, které vládly dřív. Benefitem v podobě stravenek už dnes zaměstnavatelé neohromí, požadavky zaměstnanců rostou. Čím dál víc skloňovaným slovíčkem se tak stává flexibilita. Dnes už není doba, kdy se zpravidla dělají ranní osmičky od šesti do dvou, či se střídají ještě s odpolední a noční směnou. Nyní je práce daleko více rozdělená na řadu různých potřeb a povinností, které vyžadují jiný přístup.

Dříve bylo hlavním krédem mít praxi v oboru, ale i tomu už tak trochu odzvonilo. Zaměstnanci dnes mohou lépe propojit kariéru a rodinný život. A firmy nemají problém své zaměstnance přeškolit. Daleko zásadnější jsou pro zaměstnavatele spolehlivost a flexibilita, aby se mohli na své lidi spolehnout. Tento trend vyhovuje lidem různého věku, kvalifikace i profesních zkušeností.

Slova flexibilita a spolehlivost by tak rozhodně neměla v žádném životopisu při hledání práce scházet, protože je na ně kladen opravdu velký důraz. Nesmíte ale zapomenout na fakt, že pokud dostanete takovou práci, musíte počítat s tím, že čas od času se zkrátka něco zvrtne jinak a váš volný čas tím může být narušen. Oproti práci u pásu nebo pevně dané pracovní době v kanceláři to je skutečně jinak. Nastanou situace, kdy se zkrátka budete muset podřídit potřebám jiných...

Přizpůsobovat se požadavkům týkajícím se práce přesčas, být dostupný na telefonu či e-mailu není vždy úplně snadné. Pro někoho je třeba pozitivní, že se může déle vyspat, jinému zase vyhovuje spíše ranní shon. Každý preferuje jiné rozvržení svých dnů, každý dnes může pracovat dle svých představ.

 

Jak na pohovor? Hlavně připravený

První krok je důležitý. Stejně tak první dojem. A jen o máločem se to dá říct tak jako o pohovoru k nové práci. Přicházíte k personalistovi nebo přímo provoznímu/majiteli společnosti s tím, že chcete místo. Možná místo svých snů, možná takové, od kterého se po čase zase odrazíte jinam. Je to pro vás ale každopádně velice důležitá schůzka. Co tedy udělat, aby se z pohovoru nestal pohovor? Stačí možná míň, než si myslíte.

Důležité je vůbec se k pohovoru dostat. A k tomu je potřeba mít dobrý životopis. Měl by být relativně stručný, z větší části v bodech. Přehlednost je jen plusem. Dále pomůže dobré rozvrhnutí toho, co chci použít. To aktuální a důležité vystihnu dopředu, třeba pokud jde o pracovní zkušenosti v oboru. U méně důležitého rovnou zvažte, zda to vůbec použít. Podstatné je už do životopisu nějak vsunout skutečnost, že právě pro tuto práci máte předpoklady. A tedy proč by vás měli mezi jinými uchazeči vybrat.

Dobře, to už máte splněné, jste zváni k pohovoru. Co teď? První věc je připravit se. Třeba znalostmi. Nastudujte si o firmě co nejvíc, stejně tak o pozici, kterou byste v rámci ní měli vykonávat. Je dobré si i podle toho připravit doplňující otázky. Ukáže to navíc, že se o firmu a dění v ní zajímáte. A že zkrátka nejste na pohovoru jen tak z donucení. Měla by určitě zaznít třeba otázka na upřesnění pracovní náplně – pokud není dostatečně zřejmá – nebo třeba na to, proč skončil váš předchůdce…

Dobré je se připravit rovněž na to, na co se nás bude ptát druhá strana. Připravte si tedy důvody, proč jste skončili v předchozím zaměstnání, co od nové práce očekáváte. Nebo kde se vidíte za pár let. Buďte v odpovědích přirození a otevření. Hlavně nelžete. Tím spíš doufejte, že jste v životopisu nepřeháněli, když jste se označili za zkušeného uživatele informačních technologií nebo výborného němčináře, i když je to k pravdě daleko. V takovém případě se s novým místem můžete rozloučit.

A na závěr ještě vzhled. V tomto případě záleží, o jakou pozici se ucházíte. Vždy byste ale měli přijít ve více či méně formálním společenském oblečení. Důležité je rovněž líčení (dámy) nebo úprava vousů (pánové), stejně jako péče o nehty (platí jak pro dámy, tak pro pány). Jak píšeme již na začátku, první dojem je důležitý. A i když fakticky první vytvoříte už životopisem nebo motivačním dopisem, při pohovoru vás skutečně uvidí poprvé…

 

Vystavovatelé na akci Burza práce a vzdělání 2022 v Prostějově:

ALIKA a.s.
ALPER a.s.
Armáda České republiky
BESIP
DGPack s.r.o.
DT - Výhybkárna a strojírna, a.s.
DT Mostárna, a. s.
Dům zahraniční spolupráce
Edwards, s.r.o.
GEMO a.s.
Honeywell Aerospace Olomouc s.r.o.
HOPI s.r.o.
HŽP a.s.          
ITAB Shop Concept CZ, a.s.
John Crane a.s.
Kendrion (Prostějov) s.r.o.
KP - KOPRO s.r.o.      
Lázně Slatinice a.s.
LINAPLAST s.r.o.        
MAKOVEC a.s.
Městská policie Prostějov
MUBEA - HZP s.r.o.   
Nissens Cooling Solutions Czech, s.r.o.
PRECIOSA, a.s.
Smurfit Kappa Olomouc s.r.o.
Statutární město Prostějov
TOMI - REMONT a.s.
Toray Textiles Central Europe s.r.o.
Windmöller & Hölscher Machinery k.s.

Školy:

Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3
Švehlova střední škola polytechnická Prostějov
Střední škola automobilní Prostějov, s. r. o.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín
Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s.
Střední škola polygrafická, Olomouc, Střední novosadská 87/53
Vysoké učení technické v Brně (Fakulta strojního inženýrství)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc
Střední odborná škola průmyslová a Střední odborné učiliště strojírenské, Prostějov, Lidická 4 Střední odborná škola Prostějov
Vysoká škola logistiky o.p.s.
Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

 

Speciální příloha BURZA PRÁCE A VZDĚLÁNÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 burza