Umění a jeho rozmanitost. Ale také to, jak mladí umělci vnímají současný svět. To vše a ještě mnohem více nabídl nedávný Festival současného umění. Konal se po tři dny na mnoha místech v Prostějově: v moderních budovách, na pietních místech, ale také v chátrajícím klášteře. Část akcí byla spíše komorního rázu, jiné byly více navštěvované a živelnější. Vše podle vkusu autorů i publika.

Postupně se představili umělci z řad malířů, sochařů, grafiků nebo tvůrce z oblasti performance. Podle organizátorů mezi highlighty druhého ročníku patřila Jana Bernartová. „Je to jedna z nejzajímavějších českých autorek pracujících s novými digitálními médii. V Galerii současného umění Prostějov představila hybridní instalaci, která bude návštěvníkům sloužit jako brána do smyslového vnímání,“ uvedli organizátoři k festivalu. V mnoha případech byli vystavující autoři také pedagogové. Což platí i o Janě Bernartové.

Dále festival sliboval projekci videoartu či fotografie. V muzeu představila Vendula Burgrová spolu s Magdalenou Jansovou výstavu odkazující na fotografa Karla Nováka. Jiný typ umění byl zase k vidění v klášteře Milosrdných bratří, který dlouhodobě chátrá. „Anna Helová a Alžběta Hynštová se ve své tvorbě zajímají o co nejsurovější přenesení vztahu k prostředí jejich existence a bytí na plátno. Nejčastěji tuto reflexi znázorňují pomocí formálně jednoduchých námětů, jako je například kompost, brambory a jiné přírodniny,“ uvedli organizátoři.

Ti se však bohužel museli potýkat i s nepříjemnostmi. A jednou z nich byl koronavirus. „Bojujeme bohužel s koronavirem. Tři programové body nám už vypadly. Ale snažíme se je dle našich možností nahrazovat,“ uvedl za organizátory David Bartoš. Podle jeho slov jej potěšila účast. „Na úspěšný ročník se snažíme navázat a zatím úspěšně. Je větší návštěvnost než loni. Navíc je super, že přišli jak mladí, tak i starší generace. Jsem moc rád, že se daří takto generace díky akci propojit,“ vyjádřil se David Bartoš.