Závěr podzimu je zde. První polovinu ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY už mají fotbalisté 1.SK Prostějov za sebou a na půdě Třince, jednoho ze tří slezských týmů v druholigové soutěži, si dají ještě jeden přídavek. Mužstvo kouče Pavla Šustra nečeká v předehrávaném 16. kola nic jednoduchého. Třinec sice v minulých ročnících patřil spíše ke slabším celkům soutěže a pravidelně bojoval o udržení druholigové příslušnosti. Ani letos nepatří k premiantům, aktuálně mu patří 13. pozice. Zápasy s Třincem však pro eskáčko byly často nevyzpytatelné a vyrovnané. Tentokrát se s ním Prostějov utká v sobotu 12. listopadu od 10.15 hodin.

Fotbal má v Třinci dlouholetou tradici. Zdejší klub byl založen v roce 1921, loni tak slavil kulatiny. Klub se trvale pohybuje ve druhé nejvyšší soutěži. Naposledy do ní postoupil v roce 2006. Předtím průběžně pendloval mezi druhou a třetí nejvyšší soutěží. V první lize, tehdy pochopitelně ještě československé, byl Třinec naposledy v polovině sedmdesátých let. Poslední roky patří mezi ty spíše úspěšnější z třinecké fotbalové historie, byť tým často bojuje o udržení soutěže. Co však třineckému fotbalu může být počítáno k dobru, je, že na rozdíl od mnoha jiných klubů v posledních 60 letech nikdy nepřišel o mužský tým.

V uplynulých letech měl ale Třinec těžkosti s udržením soutěže. Namále měl v ročníku 2019/2020 a také o dva roky později. Tehdy skončil až na čtrnáctém místě a o bytí či nebytí mužstva ve druhé lize rozhodoval sám závěr ročníku. V týmu ještě nedávno působil slavný trenér s pověstí „hasiče“ krizových situací František Straka. Udržet Oceláře ve druhé nejvyšší soutěži se mu sice podařilo, posunout jej natrvalo mimo nebezpečné pozice však už ne. Na lavičce tak již Františka Straku nenajdeme.

A jak si Třinec stojí nyní? Pohyboval se nejčastěji kolem desátého místa, aktuálně je po plichtě v derby s Opavou 0:0 třinácté. Mužstvo vstoupilo do sezóny dobře. Nejprve sice padlo vysoko 0:3 v derby s Karvinou. Následně ale bodovalo s eskáčkem, vyhrálo nad Duklou Praha a také se Slavií Praha „B“. Následovalo období, kdy mužstvo střídalo horší a lepší výsledky i výkony. Říjen se ale třeba Třinci vůbec nepodařil. Tým porazil pouze „béčko“ pražské Sparty. Celkově z pěti zápasů bral Třinec pouze čtyři body. Zatímco tak Slezané předtím mohli pomýšlet na atak předních příček, nyní má mužstvo rezervu pouhých pár bodíků před sestupovými příčkami.

Třinecký tým je po věkové stránce dobře poskládaný. Nechybí v něm třicátníci, hráči střední generace ani početný zástup mladíků okolo dvaceti let. Mužstvo se s časem samozřejmě vyvíjí a mění. Nicméně někteří hráči už se dají počítat mezi stálice. Je to třeba čtyřiadvacetiletý odchovanec Martin Samiec, dále zkušený útočník Václav Juřena, který v Třinci zažil ještě třetiligové doby. Hodně toho už zvládli Tomáš Omasta a Jakub Habusta. Pokud se pak podíváme čistě na čísla, nejvíce toho odehráli právě Habusta s Martinem Foltynem a Dominikem Straňákem. Mezi střelci nemají Třinečtí vyloženě žádného lídra, ve žlutých kartách však ano, Jiří Kateřiňák jich nasbíral už šest. V bráně čaruje téměř výhradně Lukáš Hasalík. Zajímavostí pak je, že v sestavě najdeme hráče, který krátce působil v Prostějově, a sice již zmíněného univerzála Dominika Straňáka. Pro něj tak bude duel o něco prestižnější.