Necelé čtyři roky snášela příkoří od svého druha žena z Prostějovska. Muž jí nadával, ponižoval ji a od psychického teroru přešel i k fyzickému napadání. Když žena našla sílu odejít, pronásledoval ji a vyhrožoval i jejímu novému partnerovi. Rozsudek prostějovského Okresního soudu se mu nelíbil, Krajský soud v Brně ale trest dvou let za mřížemi v minulých dnech potvrdil.

 

V nepovedeném vztahu plném psychického a fyzického týrání žila žena od září 2019 do ledna loňského roku. K násilí docházelo vždy, když se tyran opil. Ženu navíc neustále kontroloval a vyhrožoval jí, že si na ni bude stěžovat jejím rodičům.

Když od něj odešla, začal navíc vyhrožovat jejímu novému partnerovi, že zavolá kamarádovi, který jej za pět tisíc korun zabije. Okresní soud v Prostějově jeho chování zhodnotil jako týrání, vyhrožování a nebezpečné pronásledování, za což muže poslal na dva roky za mříže. S tím muž ale nesouhlasil a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu.

„Klient má sjednané zaměstnání, v případě nástupu do vězení by to pro něj byl existenční problém. Soud prvního stupně pochybil, když dostatečně nezvážil uložení podmíněného trestu,“ tvrdila mužova obhájkyně. „Moc mě to mrzí, už se to nestane. Žiju kladně a bez komplikací,“ přidal sám muž.

Senát ale odvolání smetl ze stolu. „V úvahu nepřipadá jiný než nepodmíněný trest. Ten byl ukládán na samé spodní hranici trestní sazby a máme za to, že je ještě mírný, zejména s ohledem na intenzitu týrání a jeho dlouhodobost. Obžalovaný má zájem jen na tom, aby nebyl narušen jeho současný život,“ konstatoval předseda senátu Dan Krátký.