Olomoucký kraj finančně podpoří školy, které se věnují environmentální výchově, ekologii a ochraně životního prostředí. V rámci soutěže Zelená škola mezi ně rozdělí 150 tisíc korun. Do projektu se přihlásilo na 20 zájemců, mezi úspěšnými žadateli je i prostějovská škola ZŠ Valenty.

 Cílem soutěže je, aby školáci a studenti měli kladný vztah k životnímu prostředí a aktivně se ho snažili ovlivňovat. 

Každá ze škol, která vyhrála ve své kategorii, získá finanční příspěvek 25 tisíc korun. Mezi úspěšné soutěžící patří například gymnázium v Kojetíně, zábřežská školka nebo základka v Laškově. 

Některé školy použijí peníze na koupi zahradního nářadí, další za ně uhradí pořízení pomůcek, které budou využívat při ekologické výchově. 

Slavnostní vyhlášení Zelených škol Olomouckého kraje za školní rok 2021/2022 se uskutečnilo ve středu 5. a ve čtvrtek 6. října na Sluňákově – centru ekologických aktivit města Olomouce v Horce nad Moravou. Slavnostní ceremoniál byl součástí XVIII. ročníku krajské konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2022. Ta byla určená pro ředitele a pedagogy základních a středních škol, středisek volného času a koordinátorům EVVO Olomouckého kraje. 

Seznam Zelených škol 2022: 

Mateřská škola Zábřeh, Strejcova 132/2a 

Základní škola a mateřská škola Laškov, příspěvková organizace 

Základní škola Prostějov, ul. E. Valenty 52 

Gymnázium, Kojetín, Svatoplukova Čecha 683 

Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3 

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Šumperk, Hanácká 3