Extrémně náročnou sérii pěti zápasů v sedmi dnech (!) odstartují volejbalistky VK Prostějov domácím střetnutím 9. kola UNIQA extraligy žen ČR 2022/23 proti Dukle Liberec. Hraje se ve čtvrtek 10. listopadu od 18.00 hodin. Uprostřed tuze našlapaného programu rychle jdoucích duelů narazí prostějovské volejbalistky v klasickém hanáckém derby na krajského rivala z nedaleké Olomouce. Vždy prestižní střet VK versus UP propukne v poněkud nezvyklém termínu neděle 13. listopadu od 17.00 hodin, obě utkání se odehrají už tradičně v hale Národního sportovního centra PV.

 

Jako první tedy přijede Liberec. Severočešky byly největšími favoritkami předchozího ročníku elitní tuzemské soutěže, ale právě Hanačky je slavně vyřadily v semifinále play-off. Načež družstvo zpod Ještědu získalo „aspoň“ bronz, k tomu předtím dosáhlo i na stříbro z Českého poháru.

Od minulé sezóny se složení libereckého týmu příliš nezměnilo. Hlavní palebnou sílu nadále má ve slovenské univerzálce Nikole Kvapilové, na smeči je oporou někdejší členka vékáčka Petra Kojdová, střed sítě drží blokařky Kateřina Kohoutová a Michaela Nečasová, na liberu se ohání Lucie Kolářová.

Vedení Dukly navíc v létě přivedlo zajímavé zahraniční posily: nizozemskou nahrávačku jménem Hyke Lyklema a ukrajinskou smečařku Dianu Frankevych. Kolektiv od hranic s Německem mají přitom dál pod palcem trenérští manželé Libor Gálík a Dita Gálíková.

Papírově silnému souboru se však v dosavadním průběhu ligy nedařilo úplně podle předpokladů. Hned na úvod přišla těsná prohra 2:3 s Královým Polem, poté vydřená vítězství 3:1 nad Ostravou i v Olomouci, leč následně další těsná porážka 2:3 na vlastní palubovce od Frýdku-Místku.

„Hráčským složením spíš stabilní Liberec přivedl nové nahrávačky a asi se po téhle změně ještě trochu sehrává, postupně sžívá. Což vůbec nic nemění na jeho velké kvalitě i roli favorita. My půjdeme do vzájemného utkání s nohama na zemi, zároveň však budeme chtít doma samozřejmě zvítězit. Což by byl krásný výsledek, hezký dílčí úspěch,“ zvažoval okolnosti nejbližšího mače prostějovský lodivod Miroslav Čada.

V neděli přijde na řadu hanácké derby. DO NSC v Prostějově přijede Olomouc. Jde o součást 11. dějství UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 vloženého do svátečního dne kvůli dohánění časové ztráty z opožděného začátku sezóny. A je nutno říct, že ambicióznímu úpéčku vstup do soutěže moc nevyšel. Nejprve sice zdolalo Šelmy Brno 3:1, ale pak utrpělo porážky 0:3 na hřišti Dnipra, 1:3 od Liberce i 0:3 v Ostravě. Než přišlo skolení KP Brno 3:0 a tím přerušení neúspěšné série.

Po čtvrté pozici z minulého ročníku olomoucké družstvo určitě chce útočit na medaili, a to s částečně obměněným kádrem. Zůstaly například slovenské smečařky Zuzana Šepelová a Lucia Herdová, ukrajinská blokařka Viktoriia Mostsitska či prostějovská odchovankyně na liberu Tereza Slavíková, k tomu přišly nové posily: brazilská nahrávačka Ana Flavia Galvao, srbská univerzálka Milana Rajlič i česká smečařka Adéla Borovcová.

Vékáčko má s územními konkurentkami za poslední rok vcelku vyrovnanou výsledkovou bilanci, leč muselo proti nim skousnout nesmírně těsné vyřazení ve čtvrtfinále Českého poháru 2021/2022. Od té doby se podařilo jednou ligově zvítězit nad sokem venku 3:1, a teď přichází šance uspět v dalším derby také na vlastní palubovce.

„Olomouc měla na začátku sezóny dost těžký los, dvě ze tří proher utrpěla od největších favoritů SC Prometey a Dukly Liberec. Proto by bylo chybné si myslet, že k nám přijede schůdnější soupeř. Naopak UP má kvalitní tým s ambicemi, proto jistě půjde o maximálně náročné utkání, u kterého nelze předem říct, jak dopadne. My však pochopitelně chceme doma vyhrát, i s podporou našich věrných fanoušků,“ pronesl k nedělnímu šlágru hlavní trenér Prostějova Miroslav Čada.