Padesát let! Právě tolik uplyne v úterý 18. června od chvíle, kdy v Prostějově vypukla poetická divadelní revoluce. Tu vedl nově založený soubor Studio74. Z poloprofesionálního uskupení několika nadšenců se nakonec vyvinulo nyní již brněnské HaDivadlo. Půlstoletí jeho existence připomíná vydařená expozice ve Špalíčku prostějovského muzea. Uplynulý čtvrtek 2. května se zde konala komentovaná prohlídka, během níž se mohli návštěvníci naplno ponořit do příběhu svérázné scény, která se nikdy nebála experimentů. 

 

Nyní již brněnské HaDivadlo má za sebou 206 premiér a brzy bude mít další. „Je tedy jasné, že na výstavě nelze obsáhnout vše. Proto jsme se zaměřili zejména na jeho prostějovské začátky. V této souvislosti je třeba zmínit zakladatele Svatopluka Válu, který do té doby působil jako vedoucí dramatického oboru zdejší ZUŠky,“ upozornil hned na úvod spoluautor expozice Miroslav Ukul Kumhala, který návštěvníky provedl společně s dlouholetým hercem HaDivadla a prostějovským rodákem Milošem Maršálkem. Ten v divadle působí od roku 1977 dodnes, spojil s ním tedy celý svůj profesní život. Nedlouho po svém nástupu v roli filozofa v inscenaci Depeše na kolečkách bydlel v obřím kufru, který pro tuto příležitost nahradil pověstný Diogenův sud. „Kufr byl objeven na půdě městského kulturního střediska, podařilo se jej uchránit dodnes, a právě nyní je k vidění na této výstavě,“ upozornil Miloš Maršálek s tím, že právě Depeše na kolečkách spolu s inscenacemi Ekkykléma a Chapliniáda v režii Svatopluka Vály vytvořila scénický triptych, ve kterém HaDivadlo našlo svou osobitou cestu. „Tehdy jsme vystupovali v přednáškovém sále Národního domu. Jeden čas jsme měli jedenáct předplatitelských skupin po sto deseti divácích. Jednu z nich tvořili vojáci z vyškovských kasáren,“ zavzpomínal Maršálek, který se díky HaDivadlu seznámil i se svojí budoucí manželkou. Jedná se přitom pouze o jeden z mnoha příkladů toho, jak osudově zasáhlo HaDivadlo do životů velkého množství pozoruhodných lidí. „Náš syn se v Berkeley seznámil s profesorem Hořavou, který na této slavné kalifornské univerzitě přednáší Teorii strun. Pan profesor je prostějovský rodák a při této příležitosti se nechal slyšet, že právě HaDivadlo bylo tím, co jej během studia na střední škole zásadním způsobem formovalo a ovlivnilo na celý život,“ zavzpomínala bývalá ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková.

Kdo čtvrteční komentovanou prohlídku propásl, bude mít ještě příležitost v pátek 24. května od 16.00 hodin. Samotná výstava bude v Galerii Špalíček k vidění až do 2. června 2024.