Reprezentační týmy volejbalistek z celého starého kontinentu se momentálně připravují na kvalifikaci Mistrovství Evropy žen 2023, jež odstartuje ve druhé polovině srpna. V případě dvou národních výběrů jsou u toho i tři hráčky VK Prostějov.

Do současné reprezentace České republiky patří nahrávačka Simona Bajusz a smečařka Klára Faltínová. Prvně jmenovaná však momentálně laboruje se svalovými problémy, podstoupila další lékařská vyšetření a nemohla hrát dva přátelské duely v Táboře proti Ukrajině.

Naopak Faltínová nechyběla, v obou střetnutích naskočila jako střídající a podílela se tak na přesvědčivých vítězstvích. Češky pokaždé vyhrály ve třech setech, nejprve 3:0 (20, 7, 24) a poté 3:0 (21, 21, 22). Načež vždy podlehly v dodatečné čtvrté sadě 20:25, respektive 23:25.

„Mohli jsme si vyzkoušet a vidět spoustu věcí i situací, na kterých jsme celý týden pracovali. Příjem, obranu na bloku a také ofenzivní část. Myslím, že jdeme správným směrem a teď už se budeme soustředit na nový týden. Tři dny si odpočineme a pak se přesuneme do Budapešti k dalším přípravným utkáním během turnaje v Maďarsku,“ řekl kouč ČR Giannis Athanasopoulos.

Pevnou součástí reprezentace Slovenska je univerzálka Karin Šunderlíková, jež absolvuje dlouhodobé soustředění kolektivu našich východních sousedek v Popradu. Právě tam družstvo SR odehrálo tři přáteláky s Rumunskem, z nichž ale dva měly neoficiální charakter za zavřenými dveřmi.

V jediném oficiálním zápase si Slovenky poradily s Rumunkami 3:1 (22, -19, 20, 15), přičemž Šunderlíková nastoupila v základní sestavě a dosáhla třinácti bodů. „Oproti prvnímu tréninkovému utkání jsme dělali méně chyb v útoku, ale mnohem víc na podání. Na tom budeme muset pracovat, neboť útočíme i bráníme dobře, zatímco servis nám dělá problémy. Pokud chceme uspět v kvalifikaci, musíme tuhle činnost zlepšit,“ nabádal slovenský trenér Michal Mašek.

Zmíněné kvalifikační boje o postup na ME 2023 otevřou volejbalistky Česka v sobotu 20. srpna od 18.00 hodin v Táboře proti Islandu, ve skupině B dále narazí na Finsko a Černou Horu. Slovenky začnou ve stejný den i čas v Popradu s Lotyšskem, v grupě E je čekají ještě Španělsko a Dánsko.

Generálkou na evropské bitvy byl pro ženy ČR i SR o uplynulém víkendu přípravný turnaj v Budapešti za účasti domácího Maďarska, o této akci se dočtete víc v příštím vydání Večerníku.