Toto asi před lety nikdo nečekal. Když zastávka MHD na sídlišti Šárka získala název Lékárna, vše nasvědčovalo tomu, že si tu budou lidé nakupovat medikamenty ještě spoustu dalších let. Tak tomu ovšem aktuálně není, už začátkem loňského roku byla tradiční prodejna uzavřena. A nového nájemce se do uvolněných prostor stále najít nepodařilo.  

 

Je to zajímavý paradox. Na jednu stranu lze najít lékárnu téměř na každém prostějovském rohu, na druhou stranu v závěru uplynulého roku skončily hned dva tradiční podniky, které na stejném místě fungovaly několik desítek let. Kromě lékárny U Černého orla na hlavním prostějovském náměstí, jež měla za sebou více jak stoletou historii, se jednalo také o lékárnu na Šárce. I za ní stála dlouholetá činnost.

Do uvolněných prostor se hledá vhodný nájemce velmi složitě, lékáren je v našem městě totiž opravdu hodně. „Někdo spočítal, že jich v Prostějově funguje celkem třináct,“ vyjádřila se před časem Marie Hájková z  Domovní správy Prostějov, která rovněž již dlouho hledá do uvolněných prostor po lékárně U Černého orla nového nájemce.

Obdobně je tomu na Šárce. Rozlehlý objekt, v němž lékárna odnepaměti fungovala, patří oblíbené zubařce provozující v domě mimo jiné stále svoji soukromou praxi. Jak však nasvědčují již více než rok nevyužívané prostory bývalé lékárny, majitelce se nikdo seriózní v souvislosti s případným provozováním lékárny dosud neozval.

Zatím naposledy tu tedy fungovala pobočka skupiny lékáren Spea, jejíž další dvě prodejny lze navštívit v Olomouci. Jedna z nich funguje přímo v budově polikliniky na náměstí Národních hrdinů. Zda se na tradiční prostějovský podnik ještě někdy podaří navázat, tak zůstává otázkou.