Knihovna je v dnešní době internetu zbytečný přežitek, hlásali v nedávné minulosti dokonce i někteří představitelé města. Večerník se v uplynulém týdnu zaměřil na zjišťování skutečností o činnosti Městské knihovny v Prostějově. A jak zjistil, opak je pravdou! Její ředitel Aleš Procházka za uplynulých šest let svého šéfování dokázal původně podceňované zařízení výrazně pozvednout. Rapidně se zvýšil nejen počet registrovaných čtenářů a půjčených knih, ale i návštěvníků kulturních a vzdělávacích akcí. Knihovna prostě v současnosti zažívá zlatá léta!

V dubnu tomu bude šest let, co je Aleš Procházka ředitelem Městské knihovny Prostějov. V jaké kondici se toto čím dál vyhledávanější zařízení dnes nachází? „Na jednoduchou otázku mám jednoduchou odpověď, kterou používám i v souvislosti s děním okolo sebe, prostě lepší už to být nemůže,“ přivítal Večerník s úsměvem na rtech Aleš Procházka, ředitel knihovny. Poté již vážněji přidal. „Jenže toto tvrzení není zas až tak úplně pravdivé, protože lepší to může být vždycky... Faktem ale je, že od té doby, co osobně knihovnu navštěvuji, má její činnost i výsledky rok od roku stoupající tendenci. Není to jen můj subjektivní pocit, dokládají to totiž také statistická čísla.“

Funkci po předchozím řediteli Miloši Kvapilovi přebíral Procházka v roce 2008 a bylo to ve chvíli, kdy i mnozí prostějovští zastupitelé předpovídali v dnešní přetechnizované době knihovně brzký konec. Na radnici dokonce tehdy probíhaly diskuse, zda je potřebné investovat do jejího provozu miliony korun a držet ji tak při životě. „Ano, spousta komunálních politiků tvrdila, že knihovna už nemá v moderní společnosti místo. Tyto názory se ale naštěstí nenaplnily a podle všeho ani nenaplní. Nepotvrdily se tudíž zlé předpovědi, že dnešní mládež bude sedět doma na zadku u internetu a o knihy nebude mít žádný zájem. Naopak potřeba kulturně-vzdělávacího centra v Prostějově je v současnosti naprosto zřetelná,“ pochvaluje si Aleš Procházka.

Aktuální komentář Večerníku

Knihovna přežitkem? Ale kdepak. Ač se nástupem internetu a řady dalších vymožeností jejich počet postupně snižuje, tak stále platí, že knihovny mají svůj zásadní význam. Řadu z nich najdeme nejen ve městech, ale i na vesnicích. V dnešní době už to pak není jen o výpůjčce knih, což je i nadále tím hlavním tématem. Nyní najdeme na těchto místech i řadu moderních technologií, kde se tak mohou lidé zdokonalovat. Nechybí ani různé společenské hry a aktivity, které dokáží zabavit celé rodiny i party kamarádů. Především ale stále platí, že klasickou knihu jen těžko nahradí „stránky“ v elektronické podobě.