V pátek 16. září před polednem byl v blízkosti dálnice D46 v Dolní ulici v Prostějově slavnostně odhalen Památník letectví. Projekt, který vedení magistrátu na návrh radního Miloše Sklenky a dalších leteckých nadšenců připravovalo zhruba dva roky, nebyl právě v tento den odhalen náhodou. Přesně před sedmadevadesáti lety, tedy 16. září 1925, byla v Prostějově založena elementární pilotní škola, která mimo jiných vychovala i řadu hrdinů z letecké bitvy o Británii během druhé světové války.

Slavnostního odhalení Památníku letectví se v pátek před polednem zúčastnili představitelé města v čele s primátorem Františkem Jurou, velitelé současných bojových útvarů Armády ČR působících v Prostějově, zástupci vojenského paktu NATO, výsadkoví veteráni i vysloužilí piloti z celé republiky.

„Záměr památníku letectví, který je umístěn v ulici Dolní, vychází z návrhu, jehož principem jsou tři pilony. Ty jsou umístěny na kulaté dlážděné vyvýšené ploše. Hlavní část je umístěna ve středu předmětné plochy tak, aby před ní vznikl dostatečný prostor pro přístupovou cestu. Přístup k památníku je řešen z jednoho směru tak, aby bylo navázáno na přilehlý chodník,“ popsal na místě jeden z navrhovatelů památníku Miloš Sklenka, prostějovský radní.

Slova se při slavnostní pietě ujal i primátor Prostějova František Jura. „Iniciativa pro vznik tohoto významného památníku vznikla od pánů Miloše Sklenky, Jiřího Chlachuly, Vladimíra Ganzarara, Josefa Herzingera a Ivana Pospíchala. Já za tuto iniciativu, která okamžitě našla podporu vedení města i celého zastupitelstva, děkuji. Hlavně proto, že letectví v Prostějově má bohatou tradici. I dnes tady máme elitní vojenské útvary, na které jsme samozřejmě právem hrdi. Ale možná zapomínáme na to, že v roce 1925 se do našeho města přesunula také elitní pilotní škola. A já jsem rád, že tímto Památníkem letectví můžeme všichni vzpomenout na ty, kteří touto školou prošli a v pozdějších letech ji proslavili,“ uvedl František Jura.

Po dalších projevech představitelů Armády ČR či výsadkových veteránů přeletěly nad nově odhaleným památníkem v Dolní ulici v Prostějově pětice bojových vrtulníků.