Toto je škoda. Už od začátku letošního srpna je ve Špalíčku prostějovského muzea k vidění výstava nazvaná „Návrat domů nežádoucí. Mecenáš Bruno Winter“, která se ohlíží za historií našeho „Hanáckého Jeruzaléma“. Uplynulé úterý 13. září se lidé mohli zúčastnit komentované prohlídky, kterou vedl její autor kurátor Filip Gregor. Sešlo se jich pomálu. 

Dehonestující protižidovské plakáty, vězeňské oblečení, knížky či dopisy běžných židovských obyvatel Prostějova, sbírku hodinek mecenáše Bruno Wintera, na kameru zachycené poutavé vyprávění Maud Beerové, ale třeba i spletitý osud dramatika Maxe Zweiga a jeho manželky Margarety. To vše a mnohé další přináší aktuální výstava ve Špalíčku prostějovského muzea. „Zdejší budově Špalíčku se podle tvaru horní části průčelí přezdívá vlaštovka. Je to jedna z mála, které se dochovaly ze starého židovského ghetta,“ nastínil hned na úvod kurátor Filip Gregor, který zájemce výstavou provedl. Při této příležitosti odhalil exkluzivní letecký záběr na podobu židovské čtvrti z dob její dávné slávy. 

Historie židů v Prostějově je ve Špalíčku ilustrována na dramatických životních osudech konkrétních lidí. Ať už se jednalo o zmíněného dramatika Maxe Zweiga, tak především o mecenáše Bruno Wintera. Lidé se tak mohli dozvědět, že tento bohatý prostějovský sladovník a sběratel hodin přispěl mimo jiné velkou sumou na opravu věžních hodin na zámku v Jesenci. S válkou však přišly mnohem chmurnější časy. A tak Bruno Winter v roce 1942 i se svojí manželkou spáchal sebevraždu. Tímto způsobem se oba vyhnuli nástupu do transportu do koncentračního tábora.

Výstavu „Návrat domů nežádoucí. Mecenáš Bruno Winter“ můžete v Galerii Špalíček v Uprkově ulici navštívit až do 30. října. Otevřena je denně mimo pondělí od 9.30 do 17.00 hodin. (mls)