(Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Nemocnice AGEL Prostějov se může pochlubit dalším velkým úspěchem. Léčbu obezity sice nemocnice nabízela již v minulosti, nyní ale získala oficiální statut specializovaného bariatrického centra. Pro obézní pacienty to znamená záruku, že zde najdou veškerou potřebnou zdravotní péči dle nejmodernějších trendů.

„Oficiálního statutu bariatrického centra si nesmírně vážíme, zejména proto, že jde skutečně o výjimečný titul, kterým disponuje jen necelá desítka zdravotnických zařízení v Česku. Zájemci z Olomouckého kraje, ale nejen odsud, se tak mohou spolehnout, že jim nabídneme objektivně nejlepší možnou léčbu i dispenzarizaci – tedy péči po bariatrickém zákroku,“ říká Petr Vaverka, specialista na bariatrickou a metabolickou chirurgii Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že počet obézních pacientů, u kterých je nutný chirurgický zákrok, rok od roku roste.

Nadváhou či obezitou trpí už polovina Čechů a covidová pandemie situaci jen zhoršila. Řada lidí trávila více času doma, bez pohybu, s nevhodným stravovacím režimem. „V případě nadváhy lze obvykle stav změnit pomocí pohybu a úpravy jídelníčku, u obezity ale bývá situace složitější, a změna životního stylu ne vždy funguje. Pokud se navíc přidají další zdravotní komplikace, může být bariatrický zákrok jedinou možností,“ míní Vaverka s tím, že bariatrická operace je indikována buď u pacientů s BMI nad 40 bez přidružených chorob, anebo u pacientů s BMI nad 35 s přidruženými chorobami (například hypertenze, diabetes, hyperelipidemie), kdy se zároveň těmto pacientům i přes odborná doporučení dlouhodobě nedaří snížit hmotnost.

„Každý pacient je nejdříve vyšetřen obezitologem a nutričním specialistou. Pokud je indikována bariatrická operace, pacient podstoupí diagnostické kolečko, které zahrnuje gastroskopii, ultrazvuk břicha, spirometrii a psychologické vyšetření. Následně chirurg rozhodne, který bariatrický výkon je nejvhodnější,“ vysvětluje MUDr. Vaverka s tím, že nejčastěji provádějí zdravotníci v prostějovské nemocnici tubulizaci (zmenšení) žaludku a žaludeční bypassy – všechny laparoskopicky, v celkové anestezii, s délkou hospitalizace od čtyř do šesti dnů. Výsledky jsou přitom excelentní. Až 90 procent pacientů po bariatrické operaci zredukuje polovinu své původní nadváhy a tento stav si i dlouhodobě udrží.

Pacienti trpící obezitou se zájmem o léčbu v Nemocnici AGEL Prostějov se mohou objednat do obezitologické ambulance MUDr. Veroniky Hansgutové na telefonním čísle 582 315 315. „Nadměrné hromadění tuku v těle již dlouhodobě není považováno pouze za kosmetický problém, způsobený přejídáním a nedostatkem sebekontroly. Víme, že jde o daleko komplexnější problém a takto k němu také přistupujeme. Není to nic, za co by se měl pacient stydět. Není to ale také nic, co by měl přehlížet. S obezitou umíme účinně pomoci a zlepšit tak pacientům zdraví i každodenní život,“ uzavírá Petr Vaverka.