Víc než cokoli jiného připomínají zmenšeného hipogryfa šafáře Hagrida z Harryho Pottera. Tito zvláštní tvorové se jmenují čáje obojkové a v zoo na Svatém Kopečku se jim konečně podařilo přivést na svět mláďata.Čáje v naší hanácké zoo doposud sice snášely oplodněná vejce, sedět se jim na nich ale nechtělo. Opačný problém měli v ostravské zoo. Tam tito tvorové na vejcích sice seděli poctivě, ovšem vejce, která snášeli, byla neoplodněná.

 Experimentální záměna

Zhruba před rokem proto chovatelé udělali experiment, v rámci něhož oplodněná vajíčka svatokopeckých ptáků položili pod ostravské čáje. A výsledek se dostavil. Ostravští rodiče přivedli na svět potomky hanáckých rodičů.

Příklady táhnou

Informace o tom, že jim děti vyseděl někdo jiný, se záhy donesla svatokopeckým ptákům. „Chvíli se sice tvářili značně nevrle, ale zřejmě je ta situace nějak namotivovala, že se konečně pokusili vysedět své potomky sami,“ konstatovala mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

První trojlístek

Zhruba před měsícem se dostavil výsledek, kdy se na Svatém Kopečku ze tří vajec vylíhla tři malá čájata. „Samozřejmě ještě nemáme vyhráno. I v přírodě je poměrně velká úmrtnost těchto ptáků, takže není vyloučeno, že dospělosti se nedožijí všechna tři mláďata. Ale už to, že si naše čáje daly říct a mláďata vyseděly, je velký úspěch,“ dodala Gronská.

Opeření hlídací psi

Čáje obojkové jsou vrubozubí ptáci z čeledi kamišovití obývající netropické oblasti v jihovýchodním Peru, severní Bolivii, Paraguayi, Brazílii, Uruguayi a Argentině. Jejich biotopem jsou mokřady a jiná vlhká místa. Dosahují délky těla až 70 cm, délky ocasu 26 cm a rozpětí křídel až dva metry. Váží kolem 4,5 kg. Pověstné jsou svým křiklavým voláním. V některých oblastech v jejich domovině jsou pro svou ostražitost a schopnost upozorňovat křikem na vetřelce využíváni jako „hlídací psi“.