Sobotní dopoledne patřilo na hlavním prostějovském náměstí T. G. Masaryka oslavám Dne Země. Pořadatelé z Ekocentra Iris ve spolupráci se Zdravým městem Prostějov návštěvníkům nabídli nejrůznější aktivity pro děti, ekojarmark i kulturu. Umoudřilo se i počasí a tak na tradiční akci zamířily stovky obyvatel města.

 

Hned u radnice rozbili svůj stánek mistři kováři. „Je pěkné vidět je předvádět ukázky řemesla. K nám jezdí kovář kvůli koním a to je rutina,“ usmívala se Lenka Vychodilová.

Velkou pozornost vzbudil i stánek Záchranné stanice Němčice nad Hanou, přivezl totiž výra velkého, jednoho ze svých chovanců. „Je to jedna z našich největších sov. Dokáže otočit hlavu o téměř 360 stupňů a jeho potravou v přírodě jsou mimo jiné i sovy,“ vysvětlila vedoucí stanice Lidmila Kňourková.

O kus dál lidé obdivovali ukázku úlu se živými včelami, děti si mohly vyzkoušet i aktivity spojené se sběrem pylu. Velký zájem byl o stánek Okrašlovacího spolku města Prostějova, který jako obvykle nabídl vědomostní soutěž. „To je nejlepší stánek,“ zhodnotil jeden z  malých soutěžících odměnu v podobě sladkostí.

Plno bylo i u pódia před budovou muzea. Vystoupil na něm zpěvák a muzikant TUgi s hosty, k vidění byly rovněž orientální tance. Nemladší návštěvníky přitáhlo představení Divadla Sluníčko. „Já přišla hlavně kvůli minerálům, to je moje slabost. Už musím domů, jsem bez peněz,“ smála se Alena Novotná.

Návštěvníky zaujaly i informační panely, na kterých se mohli dozvědět o aktivitách nejrůznějších organizací, mimo jiné o obnově ptačích budek a studánek, které se věnuje ZO ČSOP Bělozářka. „Jsem moc ráda, že Den Země byl opět úspěšný, co se týká návštěvnosti a ohlasů, které mám,“ doplnila Milada Sokolová, 1. náměstkyně primátora a předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov.

Den Země je každoroční celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé byl Den Země slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network.