Oslava 1. máje byla v zámku v Čechách pod Kosířem věnována zamilovaným. Čekala na ně stezka s několika zajímavými zastaveními v zámeckém parku, zámek jim nabídl zvýhodněné vstupné do všech expozic a linorytovou dílničku. Otevřeno měla i Hanácká ambasáda a místní občerstvení. I díky slunečnému počasí nebylo divu, že do zámku proudily davy návštěvníků.

 

„Na stezce určené nejen pro zamilované se návštěvníci seznámili s poetickým příběhem našich hrabat a poznali romantická zákoutí zámeckého parku. Zamilovaní mohli za zvýhodněné vstupné navštívit zámecké expozice. Museli ale odhodit stud a před paní pokladní se políbit,“ usmíval se kastelán Martin Váňa. Využít mohli zájemci i fotokout na parterech u zámecké oranžerie.

V zámku byla rovněž linorytová dílnička pro malé a velké, ve které si lidé mohli vytvořit vlastní tematický suvenýr inspirovaný tvorbou Josefa Mánesa. „Zájem byl velký, bohužel textilu jsme měli omezený počet. Takže zbyl papír. Problém byl sehnat hlavně barvy, které jsou určeny primárně k této technice. Nakonec máme aspoň černou a červenou,“ posteskla si Večerníku edukační pracovnice zámku Lenka Faltýnková, která na amatérské výtvarníky dohlížela. Jak dodala, velmi ji překvapilo, že techniku, která byla dříve běžnou součástí výtvarné výuky na základní škole, mladší generace nezná. „Dokonce to nikdy nedělaly ani děti, které chodí do výtvarných kroužků,“ dodala.

Otevřeno měla i Hanácká ambasáda. Mimo svíček, keramiky, hraček, šperků a dalších řemeslných výrobků nabízela i výtvarné dílničky. Průvodkyněmi se pro tento den staly dvě „malérečky“, autorky nádherných kraslic. Zatímco Zdenka Röselová se věnuje vyškrabávání, z rukou Janky Chytilové vychází voskovkové kraslice. Protože jejich povídání bylo velmi zajímavé, určitě se s nimi čtenáři na stránkách Večerníku setkají znovu. „Prošli jsme všechno a vezeme si domů řadu suvenýrů. Krásné místo, jsme rádi, že jsme si udělali výlet právě sem,“ netajil se Karel s Jarmilou, kteří dorazili z Litomyšle na nablýskaných motorkách.