Stále větší část domácností přechází v posledních letech z klasického kabelového vysílání na internetové. Mezi těmito dvěma pojmy je totiž celá řada rozdílů.

Tím hlavním je především to, že v rámci kabelového vysílání se signál šíří v reálném čase a v témže čase ho také přijímá vaše televize. Na všechny oblíbené pořady se tak mohou diváci dívat jen v reálném čase, nebo musí mít nahrávací zařízení. Dříve takto hojně fungovalo video. Internetová televize ale funguje jinak a díky této funkci se můžete dívat na streamovaný obraz relativně kdykoliv. Díky tomu tak máte možnost ovlivnit, kdy se na váš oblíbený pořad či program chcete dívat.

V rámci internetových televizí je ale nutné myslet na to, že tuto službu můžete využívat jen za předpokladu, že si určitou privátní síť předplatíte. Tímto krokem získáte přístupové údaje. Je tak asi každému jasné, že na rozdíl od kabelového vysílání, kde platíte pouze koncesionářské poplatky, je nutné za tyto služby platit. Řádově se jedná maximálně o stokoruny měsíčně, takže to opravdu není něco, co by nebylo možné si dovolit. Navíc za předplatné získáte v drtivé většině daleko větší programový rozsah. Hlavně se už nemusíte spoléhat jen na to, abyste daný pořad opravdu stihli.

Před pořízením internetové televize je ale důležité mít na paměti pár zásadních bodů. Na starších televizích totiž tyto služby nemusí fungovat a nabízí je až novější modely. Tato situace se ale dá vyřešit poměrně snadno, kdy si ke službě musíte zakoupit ještě set-top box. Chytré televize novějších dat už tuto funkci nabízí automaticky. Druhým zásadním pravidlem je mít dostatečně silný internet, protože vysílání samozřejmě spolkne určitou porci dat. Asi by nikoho nebavilo dívat se delší čas na rozmazaný či sekající se obraz.

V neposlední řadě pak nabízí internetové televize i další velkou výhodu. Protože pomocí svých údajů můžete své oblíbené pořady sledovat téměř na čemkoliv. Ať už se jedná o notebook, tablet, či telefon. Zde je také dobré si ověřit, na kolika zařízeních můžete zároveň pořady sledovat, abyste se následně s někým s rodiny vzájemně nerušili.

VÝHODY INTERNETOVÉ TELEVIZE

1) Kvalita obrazu (v případě kvalitního internetu)

2) Možnost zpětného sledování (většina televizí nabízí možnost týdenního přetočení)

3) Videotéka a nahrávání (služby nabízí i možnost předplacení filmů nebo jejich nahrání)

4) Dostupnost i v zahraničí

5) Velká nabídka televizních programů

6) Možnost přehrání na PC, mobilu nebo tabletu

7) Nepotřebujete televizní anténu

NEVÝHODY INTERNETOVÉ TELEVIZE

1) Stabilní a silné internetové připojení

2) Placená služba

3) Horší dostupnost u starší televizorů

4) Omezené sledování na více zařízeních (dá se vyřešit příplatkem)

 

Tematickou stranou PROSTĚJOVSKO & INTERNET aTV najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 7. listopadu