Dění v LHK Jestřábi Prostějov nabírá na obrátkách. Nedávno mužstvo uzavřelo soupisku pro začátek ročníku 2022/2023. Jak Večerník informoval v minulém čísle, na testech si vedli úspěšně Vítek Benda, Aleš Poledna, Tomáš Jandus a Martin Dubský. V uplynulém týdnu pak Jestřábi sehráli tři utkání na turnaji v Ostravě-Porubě. Bilance? Dvě výhry a jedna porážka.

Klub nejprve oznámil nová jména. Případně staronová: Tomáš Jandus a Martin Dubský už v Prostějově působili. „Tomáš je na rozhraní extraligy a první ligy. Prostě neudělal ten krok, má v sobě génia ze sportovní rodiny. Přišel výborně připravený na kemp, je dravý, živý, má tlak do brány. Martin Dubský zavolal, že zde má kontrakt, ale svou práci neodvedl tak, jak chtěl, navíc říkal, že se mu v organizaci líbilo. Souhlasili jsme se spoluprací, ale musel si to uhrát přes try-out,“ uvedl ke staršímu z hráčů kouč Aleš Totter. Kádr navrch doplnili mladíci Vítek Benda a Aleš Poledna.

S uzavřeným kádrem pak jeli Jestřábi do Ostravy. Zde měli napilno: čekaly je tři zápasy ve čtyřech dnech. Nejprve se ve středu utkali s Jastrzebie (výhra 5:1), poté s Oswiecimí (výhra 5:4) a na závěr s ostravskou Porubou, s níž tým prohrál 1:4. „Mrzí mě náš poslední zápas. Nebyli jsme schopni dát gól. A navíc jsme nesehráli dobře přesilové hry,“ konstatoval asistent trenéra Ivo Peštuka. Celkově ale hodnotí turnaj spíše pozitivně. „Vše si vyhodnotíme, projedeme na videu. Je rozhodně na čem pracovat. Co jsme ale od turnaje chtěli, to se víceméně povedlo,“ pověděl.

Hodně prostoru dostali také mladí hráči, kterých je v týmu více než v minulé sezóně. Plejeři jako Jansta, Hašek nebo Prchal se přitom neztratili. Právě mladé hráče bude znovu učit, jak ještě lépe pracovat s hokejkou, Petr Hubáček – asistent trenéra a bývalý reprezentační útočník, mimo jiné mistr světa z roku 2010. „Do sezóny mi zůstane individuální práce s kluky, především s mladšími. Po standardních tréninkových jednotkách,“ pověděl. Všiml si už v minulosti rozdílu mezi českou a zahraniční mládeží. „V mládeži ve světě trenéři daleko více nechávají kluky hrát a tvořit s kotoučem i za cenu, že jej ztratí. A nutí je do počtu opakování, aby vše řešili kombinací a bruslením,“ řekl Petr Hubáček.

Po uzavření základní soupisky má tým LHK k dispozici dva brankáře, devět obránců a patnáct útočníků. Dá se tedy přeci jen ještě očekávat uveřejnění jména třetího gólmana. Jinak už by měl být kádr hotový. Jisté tak je jedno: víc prostoru než v minulých letech dostanou mladíci. „Sázíme na rychlejší, bruslivější tým. Na přísun energie, okysličení. Můžu už teď říct, že mladí hráči dostanou v Jestřábech hodně prostoru. Uvidíme, jak zvládnou přechod z mládežnického hokeje na dospělý,“ vzkázal na dálku Aleš Totter. Absence třetího brankáře na soupisce Jestřábů však znamená, že na tomhle postu ještě jasno není. „Jarda Pavelka je naší jedničkou. Do týmu ještě sháníme třetího gólmana, který by se o pozici dvojky popral s Pepou Němečkem. Rádi bychom mladého kluka, jsme každopádně v kontaktu s kluby,“ prozradil Peštuka.