Derby mezi rezervou Kostelce a Smržicemi slibovalo vyrovnanou bitvu 2 rivalů, kteří se po dlouhé době potkávají v rámci letošního ročníku okresního přeboru. Predikce zápasu hovořila spíše pro hosty, kteří stále okupují 1 příčku soutěže. Smržice se ale dokážou být nepříjemným soupeřem pro všechny týmy, což už několikrát potvrdily svými dobrými výsledky i s týmy z vrchu tabulky. V okrese se hrají derby několikrát za víkend, ale o tomto se dá říct, že je jedno z největších v rámci okresního přeboru Prostějovska. Jak to celé dopadlo?

Nedělní klání mezi Kostelcem na Hané a Smržicemi nabízelo v úvodních minutách vyrovnanou bitvu. Již od úvodních minut bylo znát, že se Smržice chtějí prezentovat aktivní hrou směrem dopředu. Kostelec se se svou rolí favorita spíše srovnával a nevytvářel si žádné výrazné šance. Nicméně velkých šancí bylo v úvodu zápasu poskromnu na obou stranách. Po 20 minutách se začal obraz hry více přiklánět na stranu hostů. Ve 22. minutě po hezké akci na ose Ondřej Chytil a Adam Grulich druhý jmenovaný pohodlně skóroval po přesné přihrávce do prázdné brány. Následně pak začali být nebezpečnější hosté.

Po půlhodině hry šli do trháku hosté, kdy se k míči dostal Ondřej Chytil a pěknou kličkou obehrál brankáře domácích a zakončoval taktéž do odkryté brány. Následně pak i zahrozili domácí hezkou střelou z přímého kopu, která ale skončila i za pomoci hostujícího brankáře na břevně. Pak si vzal slovo opět Ondřej Chytil s Adamem Grulichem. Druhý jmenovaný skvělým napadáním vybojoval míč a vrátil tak asistenci Ondřeji Chytilovi, který byl v souboji s brankářem podruhé úspěšný.

Byl to ale tvrdý direkt pro domácí, protože se během 1. poločasu prezentovali velice aktivní hrou a vytvářeli si šance, i když nebyly zcela stoprocentní. Závěr poločasu pak přinesl drobné rozmíšky mezi hráči, ale emoce ke každému derby patří, bez nich by to nemělo tu správnou energii. Finální skóre 1. poločasu se tedy zastavilo na skóre 0:3 a Smržice šly tak do šaten za nepříznivého stavu, se kterým se málokdy v této soutěži již dá něco dělat, obzvláště když jde o souboj s 1. týmem tabulky.

Druhý poločas se v úvodu nesl v poměrně lehčím tempu a moc šancí k vidění nebylo. Oba týmy začaly více střídat, a to se projevilo i na tempu hry. Přesto se Kostelec dostal do několika slibných šancí, které ovšem neproměnil nebo je zlikvidoval domácí brankář Filip Dostál. Potvrzení kostelecké efektivity přišlo v 65. minutě, kdy se do vápna dostal s míčem David Lužný a s trochou štěstí překvapil domácího brankáře střelou z úhlu na bližší tyč. Dal tak Kostelci pojistku ve formě 4 gólu.

O 4 minuty později to už bylo o 5 branek. Vojtěch Kořenovský se dostal do vápna, kde se nejlépe zorientoval a pěknou střelou zavěsil. Následně si Kostelec vypracoval spoustu dalších šancí, které ale skončily buď mimo, nebo nebyly dostatečně razantní, pochytal je brankář domácích. Posledních 10 minut bylo vidět, že hosté trochu polevili a Smržice si začaly vytvářet slibné šance. Vysokým presinkem pak dostaly pod tlak rozehrávku hostů, čímž byly odměněny aspoň čestným gólem, který vstřelil Marek Vitásek. Pokazily tak brankáři Jiřímu Kintrovi čisté konto.

Nutno říct, že derby se odehrávalo v poklidné atmosféře, kde nebyly žádné zákeřnosti ani žádné zbytečné fauly. Smržice přes vysokou prohru podaly dobrý výkon i s hráči, kteří by pomalu mohli nastupovat v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Kostelec se v posledních zápasech začíná zvedat a vypadá to, že najíždí na podzimní vlnu výher, která ho vyhoupla do čela tabulky a kterou tímto vítězstvím potvrdil.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jiří PŘIKRYL – TJ Sokol Smržice

„Rozhodl první poločas. Do stavu 0:1 se to ještě dalo, ale pak přišly dvě chyby, jedna od brankáře a druhá v obraně, no a už to bylo rozdané. Zápas se ale hrál relativně v klidu. Kvalita byla na obou stranách, dokázali jsme držet krok, ale šance, co jsme si vytvořili, jsme neproměnili. Dnes to bylo o chybách a efektivitě v zakončení. V obou směrech se dnes nedařilo. Konec zápasu už se spíše dohrával.“

David PÍREK – FC Kostelec na Hané B

„Já musím dnešní utkání hodnotit určitě pozitivně. V 1. poločase ale i soupeř potvrdil svoji kvalitu a svým stylem hry nám dělal celkem problémy. My jsme se s tím ale popasovali dobře a veškeré šance soupeře jsme ustáli. Následně se i nám podařilo během poločasu třikrát skórovat, kdy zafungovala naše útočná dvojka Chytil a Grulich. Druhý poločas mi skóre umožnilo opět více točit hráče, což se ale i trochu projevilo na tempu hry. Každopádně kvalita z naší strany dolů nešla a my následně vstřelili další 2 branky. Konec zápasu se spíše už jen dohrával. Musím klukům poděkovat za kvalitní výkon.“

Přebor OFS Prostějov, II. třída – 20. kolo

TJ Sokol Smržice – FC Kostelec na Hané B

1:5 (0:3)

Branky: 85. Vitásek, 22. Grulich, 33. Chytil, 42. Chytil, 65. Lužný D., 69. Kořenovský. Rozhodčí: Vachutka – Müller, Král. Žlutá karta: 59. Richter – 38. Pavlíček, 59. Grulich L. Diváků: 182.

Sestava Smržic: Dostál – Hangurbadžo, Vitásek, Kotlár st., Kotlár ml. – Mirga, Kment, Daniel, Janura – Richter, Kimel. Střídali: Sao Link, Kobliha, Cveček, Šmíd. Trenér: Josef Spanilý.

Sestava Kostelce: Kintr – Tichý, Lužný M., Pavlíček, Piňos – Kořenovský, Grulich L., Doležel, Vymazal – Grulich A., Chytil. Střídali: Drčka, Tinka, Světlík, Něninčka, Kastner, Lužný D., Pírek. Trenér: David Pírek.