Klasické derby mezi házenkáři Sokola II Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané HK v rámci 19. kola 2. ligy mužů JM 2023/24 mělo tentokrát jasného favorita. Však také hostující tým většinu sobotního střetu okresních rivalů byl ve vedení, ale pouze těsném, a nedařilo se mu vývoj zlomit na svou stranu. Což v závěru přece jen přišlo, tím pádem zase vše dopadlo dle očekávání 27:31 (13:15).

Hákáčko mělo k dispozici jediného brankáře Pavla Navrátila, zatímco domácí nastoupili v rámci současných možností s dost plnou sestavou. A skvěle jim vyšel začátek. Letargického soupeře nasazením i chtěním téměř předčili v nástupu do utkání, třígólovou šňůrou tak z 1:1 utekli na 4:1. Teprve pak se Kostelečtí vzpamatovali, přidali plyn a okamžitě kontrovali stejným způsobem (4:4).

Od té chvíle měl duel v celém zbytku prvního poločasu docela stejný obrázek. Favorizovaný kolektiv držel skoro pořád těsné vedení o jednu či dvě branky zásluhou vyšší herní kvality vyjádřené nejčastěji trefami Rostislava Podhrázského či Martina Popelky. Zatímco outsider střelecky tažený Šimonem Hudečkem a vzadu jištěný velice dobrým strážcem tyčí Tomášem Kaštylem kromě jedné povedené pasáže (7:9 – 10:9) stále jen dotahoval.

Na přelomu zahajovací a druhé půle se zdálo, že převaha hostů nabírá vrchu (12:14, 14:16, 16:18), leč nestalo se. Sokol II se mohl opřít o nadmíru produktivního Hudečka (12/2), jehož v ofenzivě doplňovali Jiří Kosina s Michalem Jurikem. A předposlední celek tabulky proto opakovaně zlikvidoval manko dvou zásahů (16:16, 18:18), aby pak pětkrát za sebou srovnal nejtěsnější ztrátu. Za papírově silnějším protivníkem prostě visel jako na gumě.

Přesto Ševčíkovi svěřenci statečný odpor soka nakonec zlomili. Výborné zákroky v klíčových momentech totiž vytáhl brankář Navrátil, a hlavně měli ve svém středu útočně vynikajícího Rostislava Podhrázského. Autor dvanácti kusů mnohokrát procházel postupem času méně pevnou defenzivou „dvojky“ jako nůž máslem a právě jeho vydatný příspěvek mač rozhodl. Přidal se též Marek Dostál, mančaft HK odskočil z 23:23 ve 49. minutě na 25:30 o osm minut později. A finiš už si bez větších problémů pohlídal – 27:31.