V katalánské metropoli Barceloně se konalo mistrovství Evropy v korfbalu 2024 věkové kategorie U19, jež skončilo velkým úspěchem reprezentace České republiky. Ta ze Španělska přivezla bronzové medaile za konečné třetí místo, které pomohlo vybojovat i kvinteto z oddílu Vosíme.cz Korfbal Prostějov.

Hlavním trenérem národního výběru naší země byl David Konečný, jinak kouč Vos, a jeho asistentem Petr Galíček, prostějovský lodivod mládeže i extraligový hráč (dlouhodobě na marodce). Do hráčského kádru ČR devatenáctiletých pak patřily tři plejerky z Hané Lenka Buriánková, Zuzana Janáková a Eliška Křížková.

Jak si český tým na kontinentálním šampionátu vedl? V základní skupině nejprve podlehl silné Belgii 6:13, ale následně porazil v klíčovém duelu domácí Katalánsko 15:9, smetl Slovensko 23:2 i Hongkong 31:2 a tím postoupil do semifinále. V něm nestačil na favorizované Nizozemsko vysoko 7:23, ovšem poté zvládl závěrečné utkání o třetí příčku proti Anglii suverénně 21:6.

A cenný evropský kov tak byl na světě, s výrazným přispěním korfbalového Prostějova! V Barceloně jej navíc zastupovali další dva borci: jako rozhodčí Martin Dušek a coby člen media crew Vojtěch Ošťádal.