Rychlý konec sezóny v podobě bronzové porážky v sobotu odmítli korfbalisté Vosíme.cz Prostějov. Ve druhém semifinálovém utkání extraligy dospělých ČR 2023/24 totiž na vlastním hřišti přehráli Modré Slony YMCA Znojmo jednoznačně 27:18 (13:9) a jedním z nejlepších výkonů tohoto ročníku tak vyrovnali zápasový stav série na 1:1, což znamenalo rozhodující třetí duel venku o postup do Superfinále.

 

Jihomoravané vyhráli všechny čtyři vzájemné střety v dosavadním průběhu sezóny, ale tentokrát bylo vše úplně jinak. Hanáci měli vynikající začátek, když do extrémně důležitého měření sil vtrhli s obrovskou energií v každé ze složek své hry. Na obou stranách palubovky hýřili pohybem i důrazem, soupeře tím dostávali pod enormní tlak.

Proto šli okamžitě do vedení zásahem Petra Šnajdra z penalty, a právě kapitán se v úvodu nejčastěji trefoval do černého. Zároveň domácí perfektně bránili, čímž Modrým Slonům dovolili za prvních třináct minut pouhé dva koše. A tím pádem utekli do klíčového trháku 8:2.

Ke Šnajdrovi se střelecky přidali další parťáci a parťačky Alexandr Vyroubal, Lenka Faltýnková, Klára Nováková, Jan Tichý i Nela Kubů. Podstatné bylo právě to, že dostatečně přesnou palbu zvládala naprostá většina týmu, jemuž ohromně pomáhalo také super doskakování zejména vysokého Saši Vyroubala.

Dokonale zaskočení hosté se až postupem času vzpamatovali, načež v závěru vstupního poločasu dílčím zlepšením dotáhli z 10:4 na 10:6 a přestávkových 13:9. Hned po návratu z šaten však přišel další nápor prostějovského mančaftu, který tentokrát utáhl šrouby hlavně z defenzivního hlediska.

Sice sám neskóroval nijak často, ovšem současně zcela vymazal jakoukoliv znojemskou produktivitu. Precizně bráněný protivník tudíž jedenáct minut nedal ani koš (!) a náskok svěřenců trenérské dvojice David Konečný a Martin Uherka vzrostl na de facto rozhodujících 17:9.

Následně se přece jen více protrhla střelecká stavidla a zanedlouho nastala jediná fáze špílu, kdy výběr YMCA trochu zahrozil (22:13 – 22:16). Jenže herní pohodou hýřící Vosy okamžitě kontrovaly novým přidáním plynu (25:16), aby zbytek vydařené partie s přehledem kontrolovaly. Trefy navíc přidali jak František Valenta, tak střídající Vojtěch Ošťádal, Martin Dušek i Pavla Křížková – 27:18!

 

KORFBAL

Extraliga dospělých ČR 2023/24, semifinále, druhé utkání

Vosíme.cz Korfbal Prostějov – Modří Sloni YMCA Znojmo 27:18 (13:9)

Stav série: 1:1.

Vývoj skóre: 1:1, 3:1, 8:2, 10:4, 10:6, 11:7, 13:7, 13:9, 17:9, 19:10, 22:13, 22:16, 25:16, 27:18.

Rozhodčí: Voda a Bušík. Diváci: 200.

Sestava a koše Prostějova: Šnajdr 6, Valenta 1, Kubů 2, Zikmundová, Vyroubal 5, Tichý 2, Faltýnková 5, Nováková 3 – Ošťádal 1, Dušek 1, P. Křížková 1, E. Křížková. Trenéři: David Konečný a Martin Uherka.

Nejvíc košů Znojma: Podzemský a Nguyen 4, Žák 3, Kočková, Pavlíčková a Chrástová 2.

Hodnocení trenéra SK RG Prostějov

„Nám se hodně povedl začátek a soupeř se už potom pořádně nechytil, což byl obrovský rozdíl oproti předchozím vzájemným zápasům této sezóny. Hlavně druhému i čtvrtému, kdy jsme v úvodu taky hráli dobře a vedli, ale nedokázali víc odskočit, načež Znojmo dotáhlo, pak výsledek otočilo. Tentokrát jsme my nic takového nedovolili, protože se nám dařilo hrát výborně skoro celou dobu. Hlavně v jedné čtyřce jsme měli výraznou převahu na doskoku, díky tomu opakovaně stříleli včetně průniků do donášek, v útoku se dnes trefovali v podstatě všichni z naší sestavy – a nakonec i střídající. Celý tým skvěle bránil, což byl taky důležitý faktor úspěchu. V rozhodujícím třetím zápase venku bude klíčové, jestli zvládneme takhle kvalitní výkon zopakovat. Opět musíme takticky správně bránit, dobře doskakovat a k tomu dostatečně trefovat střely. Každopádně jsme Znojmo poprvé v sezóně porazili, dá se říct konečně. (smích) Ověřili jsme si, že na ně máme, a do posledního třetího semifinále dáme všechno.“

Martin Uherka, lodivod prostějovských korfbalistů