Předešlý víkend patřil na prostějovském zimním stadionu tradičnímu turnaji SIDA Cup, který už pokračuje téměř dvě desítky let. Pohár pro letošního vítěze tentokrát mířil až na Slovensko, protože během dvoudenního klání nedal Púchov nikomu šanci a jasně si došel pro titul. Domácí tým poskládaný z hráčů ročníku 2011 se pod vedením Václava Meidla také neztratil a vybojoval konečné třetí místo, kdy kromě Púchova nestačil ještě na Moutnici, jež obsadila druhou příčku.

 

 Jediný zahraniční zástupce na letošním ročníku SIDA Cupu si přesvědčivě poradil se všemi čtyřmi soupeři. Právě Púchov se stal jediným přemožitelem týmu Moutnic (1:6), který jinak vyzrál jak na Prostějov, tak na Vsetín s Havířovem. Zaslouženě tak oba celky obsadily první dvě příčky v letošním ročníku, kde byl vidět výkonnostní rozdíl. „První den turnaje v sobotu byly výsledky často hodně divoké a moc vyrovnaných zápasů k vidění nebylo. V neděli se to ale už více srovnalo. Je potřeba říct, že Púchov tu měl možná i nějaký výběr, a bylo vidět, že hráči jsou opravdu kvalitní, nikdo ze soupeřů neměl větší šanci. Pro prvenství si tak došli zcela po zásluze a zcela jednoznačně,“ začal své hodnocení hlavní organizátor turnaje Michal Janeček.

Hanáci v první den turnaje dvoubrankovým rozdílem prohráli s Moutnicemi (4:6) a následně vysoko podlehli Púchovu (1:16). V neděli pak remizovali se Vsetínem (3:3) a smetli havířovský AZet (13:3). V konečné tabulce získali stejně jako Vsetín tři body – za výhru se udělovaly dva body, za remízu jeden. Valachy však předčili díky lepšímu celkovému skóre: Prostějov vstřelil 21 branek a 28 jich dostal, zatímco Vsetín inkasoval ve 24 případech a dvanáctkrát se sám prosadil. Doma tak zůstala bronzová sada medailí, a i s tím byl domácí celek spokojen. „Já jsem rád, protože kluci ukázali, že pódiové umístění zůstalo doma. A i když jim první den moc nevyšel, tak kluci ukázali velké odhodlání. Šli si za tím, po druhém dni byli spokojení,“ měl jasno Janeček.

Oproti předešlému ročníku se letos představilo jen pět celků. Původně jich ale mělo být šest, jak potvrdil i sekretář klubu. Krátce před turnajem se totiž jeden z celků omluvil a svoji účast odřekl. I tak si ale všechny celky zahrály více než dost. Dříve ale bývalo celků i osm, což v dnešní době už nepřichází v úvahu. „Největší problém je s ubytováním týmů, když se jedná o dvoudenní akci. Většinu týmů nám pravidelně pokryl HOTEL TENNIS CLUB, v němž je nyní omezení. Jediným týmem tam byl slovenský Púchov. Vsetín bydlel v Penzionu U Chmelů a další dva celky musely dojíždět. My bychom se rádi vrátili k variantě osmi celků a rozdělili mužstva třeba na dvě skupiny, ale v tomto narážíme na určité mantinely,“ zakončil sekretář klubu.

I tak se letošní ročník dá hodnotit pozitivně a jako úspěšný. Na příští rok je už navíc opět domluveno pokračování, starší žáci se proto opět dočkají nejstaršího mládežnického turnaje na prostějovském zimním stadionu.

 

Pohledem sekretáře klubu SK Prostějov 1913

„SIDA Cup má za sebou neuvěřitelně dlouhou tradici a jsem za ni opravdu rád. I jednotlivé kluby se shánějí velmi snadno, protože se na turnaji chtějí objevit a vědí, že to tu dlouhodobě funguje. Za to patří největší dík panu Netušilovi, protože nám každým rokem vychází vstříc. Je hlavním sponzorem, bez kterého bychom nemohli tuto akci pořádat. Nejde však jen o tuto akci, ale i o podporu mládežnického hokeje, a ta je skutečně dlouhodobá.“ 

 

SIDA CUP 2024

Výsledkový servis

Prostějov – Moutnice 4:6

Havířov – Vsetín 4:7

Prostějov – Púchov 1:16

Moutnice – Vsetín 6:2

Púchov – Havířov 22:3

Vsetín – Prostějov 3:3

Moutnice – Havířov 11:3

Púchov – Vsetín 11:0

Prostějov – Havířov 13:3

Moutnice – Púchov 1:6

Konečná tabulka:

1. MŠK Púchov                 4             4             0             0             55:5       8

2. SC Moutnice                 4             3             0             1             24:15     6

3. SK Prostějov 1913      4             1             1             2             21:28     3

4. VHK Vsetín                    4             1             1             2             12:24     3

5. AZ Havířov                    4             0             0             4             13:53     0