Největším nepřítelem každého z nás není ignorance. Je to spíše iluze, že pouze naše pravda je ta správná, zatímco všichni ostatní nám mohou políbit šos. Právě na tento způsob uvažování dojela Monika Božiková. Matka malé dcery potýkající se s řadou exekucí má za sebou desítky drobných krádeží v prostějovských obchodech. Přesto byla přesvědčena, že za takové „banality“ ji do vězení nikdo nepošle. Jenže letité nakupování „za pět prstů“ nemohlo trvat věčně. Navzdory jejím plačtivým výstupům ji prostějovský soud poslal minulé úterý do vězení. Krádeže přitom nebyly jejím jediným prohřeškem…

Třicetiletou Moniku Božikovou dobře znali zaměstnanci ostrah obchodů po celém Prostějově. Na svém kontě měla již neuvěřitelných 22 krádeží, které skončily jako přestupky. Zpravidla byla chycena přímo na místě činu. Ani opakované neúspěchy ji však od dalších krádeží neodradily. Za dalších 19 byla odsouzena ke 280 hodinám obecně prospěšných prací. Ale ani toto nepomohlo. Božiková část trestu odpracovala, jinak však kradla dál. Se svojí zvláštní zálibou navštěvovala například Lidl v Anenské ulici. A tak v průběhu letošního roku nastřádala dalších 8 krádeží. Přestože všem kolem sebe naslibovala, že už nikdy krást nebude, přistihla ji koncem letošního června prodavačka, jak se snaží loupit za „pět prstů“ v papírnictví na Žižkově náměstí. A to už s ní došla trpělivost úplně všem.

Přiznávám se, že jsem se všech krádeží dopustila, a stydím se za to. Jednu z ukradených věcí jsem prodala v Lutu u prostějovské nemocnice,“ přišla s dost pozdní lítostí přímo u soudu Monika Božíková, která do roku 2020 pracovala jako obsluha v Hostinci u Posledního haléře v Brněnské ulici.

Život s feťákem poslal ženu ke dnu

Na začátku koronavirové epidemie Monika Božiková zřejmě ještě netušila, že zaměstnání v hostinci pro ni bude na dlouhý čas poslední štace. „Když jsem přišla o práci, tak jsem se nechala stáhnout přítelem Petrem Mariňákem. On mě také přivedl k pervitinu,“ hledala příčiny svého pádu na dno obžalovaná.

Právě Mariňák patřil k bandě bezdomovců, kteří obývali „squat“ u místního nádraží. Urostlý muž po opakovaných krádežích skončil letos na jaře ve vězení. Už v té době Božiková přišla o svoji dceru, která byla svěřena do péče otce.   

Po uvěznění Mariňáka se obžalovaná vrátila zpět ke své matce a začala alespoň brigádně pracovat. Přesto si neodpustila další krádeže. Při té poslední se přetahovala s prodavačkou z papírnictví na Žižkově náměstí o tašku, ve které měla dvě školní pouzdra...

Jak se u soudu ukázalo, četné krádeže nebyly jejím jediným prohřeškem proti zákonu z poslední doby. Odsouzena byla nedávno i za to, že společně s dalšími sepsala anonymní dopis, v němž vyhrožovala, že pokud od adresáta nedostane 200 tisíc korun, tak unesou jeho sestru, kterou budou následně trýznit.

Nešlo jinak

Za takových okolností neměl soud mnoho možností. Navzdory setrvalému pláči a úpěnlivým prosbám obžalované nemohla celá záležitost skončit jinak než nepodmíněným trestem. Soud nakonec ženě za krádeže udělil celkem 18 měsíců vězení. „Při stanovení výše trestu jsme přihlédli k tíživé sociální situaci obžalované, nicméně předchozí podmíněné a alternativní tresty prostě nešlo navyšovat donekonečna,“ odůvodnil druh a výši trestu soudce Petr Vrtěl. 

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.