Po skvělých výkonech v prvních měsících roku, které Jakuba Menšíka posunuly do sedmé desítky světového žebříčku, se tenis dostal na čas na vedlejší kolej. Prostějovský tenista velice rozumně dočasně upřednostnil vzdělání a maturitu na Gymnáziu Jiřího Wolkera. Vynechá tak kvalifikaci v Monte Carlu i turnaj v Mnichově a na kurty se vrátí až v Madridu na přelomu dubna a května.

 

„Od začátku roku všude vozím učebnice. Školu chci zvládnout, maturita se blíží. Pak se budu na sto procent věnovat tenisu,“ povídal Menšík například ve druhé půlce února během turnaje v Dauhá. Teď už míří do cílové rovinky a v jeho programu mají aktuálně přednost slohové maturitní práce.

„Didaktické testy Jakuba čekají na začátku května a ústní zkoušky by měly proběhnout 20. května. Podle toho ladíme program. I proto bude hrát až v Madridu, kde se dostal do hlavní soutěže, což je skvělé,“ přibližuje Menšíkův herní program v dalších týdnech trenér Tomáš Josefus, který prostějovskému hráči pomáhá sladit tenis se školou. „Budeme například jednat s pořadateli turnajů v Lyonu a Ženevě. Hlavní soutěže startují 20. května, chtěli bychom, aby Jakub mohl hrát o den později po ústních maturitách,“ potvrzuje promyšlenost jednotlivých kroků Josefus. Oba turnaje se hrají těsně před Roland Garros. „Chtěli bychom, aby se Jakub před Paříží co nejlépe rozehrál.“

Herní pauza se Menšíkovi hodí i z pohledu zdravotního stavu. Po velkém množství zápasů si mohla odpočinout i hodně namáhaná pravá paže. „Pauzu doporučili ti největší odborníci, zdravotní stránka je pro nás prioritou. Všechno to do sebe skvěle zapadlo. Volnější režim a škola. A po přestávce se zase vrhneme na tenis,“ dodává kouč velké tenisové naděje.