Kvůli kauze kolem zneužívání dotací od Národní sportovní agentury prochází český tenis složitým obdobím. Někteří pořadatelé kvůli finanční nejistotě zrušili i plánované turnaje. Největší tuzemský challenger v Prostějově ale proběhne podle plánu v termínu od 3. do 8. června i díky schválené dotaci NSA pro významné tenisové akce.

„Je to důležité pro kontinuitu. Ač jsou podezření na trestné činy velmi závažná a jakákoli tolerance k porušování správy nakládání s finančními prostředky je za nás naprosto nulová, tak pořádání turnajů v České republice má velkou tradici a je to i jedna z cest k úspěchům českého tenisu. Jsem rád, že se potvrzuje standardizovaný přístup NSA, že žadatelé nejsou ostrakizováni tím, že provozují tenis,“ potvrdil schválení dotací pro ženský turnaj v Praze a tři mužské challengery, mezi kterými nechybí ani prostějovský tenisový svátek, v rozhovoru pro idnes.cz předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

V týdnu od 29. dubna se měl původně konat challenger na pražské Spartě, pořadatelé však akci zrušili. V letošním roce se nebudou konat ani tři mužské podniky ITF s dotací 25 tisíc dolarů na pražských Spojích, v Mostě a Jablonci nad Nisou.

Barcelona

Dvouhra – 1. kolo: Macháč – Šang Ťün-čcheng (Čína) 6:4, 6:4, 2. kolo: Macháč – Davidovich – Fokina (11-Šp.) skreč.

Mnichov

Dvouhra – 1. kolo: Kopřiva – Draper (6-Brit.) 1:6, 7:5, 4:6.