Zatímco nejrůznější názory na covid, válku na Ukrajině či kácení stromů má u nás prakticky každý, lidí ochotných udělat něco konkrétního pro životní prostředí přímo v Prostějově zas až tolik nežije. Naštěstí se takoví stále najdou. Právě ti se sešli uplynulou sobotu 8. října na akci Ukliďme si Hloučelu! 

Už neuvěřitelných 25 let pořádá Český svaz ochránců přírody po celé republice dobrovolnickou úklidovou akci. „A prostějovské Ekocentrum Iris při ní asi nikdy nechybělo. S některými se scházíme pravidelně dvakrát do roka, jiní se obměňují. Tentokrát dorazili hlavně zkušení matadoři,“ přiblížila organizátorka Eva Zatloukalová, jež při žádném z ročníků nemohla chybět.

Uplynulou sobotu si k občerstvení U Abrahámka našlo cestu 24 dobrovolníků, kteří dostali pytle a pracovní rukavice. Ne všichni přitom žijí v Prostějově. „Na svém kole značky Ukrajina jsem dorazila z Čelechovic na Hané. S Irisem moc ráda chodím také na túry, akorát přes léto jsem nemohla, protože jsem měla hodně práce na zahrádce,“ svěřila se neobyčejně pozitivně naladěná Milada Dopitová, která se při akci setkala i se svým synem žijícím přímo ve městě. 

Společně se všichni vydali vysbírat odpadky na obou březích říčky Hloučely mezi Kosteleckou a Tichou ulicí. V igelitových pytlích opět končily převážně kusy stavebního materiálu, různé druhy plastů, plechovky, petky, kondomy a nechyběly ani rozličné kusy „zapomenutých“ oděvů včetně podprsenky. 

Našly se však i nálezy vpravdě historické hodnoty. „S manželem jsme objevili kus spodní části láhve piva značky Winter. Bylo to v místě, kde podobných střepů bylo víc. Bratři Winterové přitom v Prostějově provozovali vyhlášenou sladovnu, která vyvážela slad do celého světa. Pivo však vyráběli pouze do roku 1913, takže tato sklenice se na březích Hloučely válela zřejmě už během první světové války. Doma jsme tento vzácný střep očistili a uschovali,“ svěřila se s pozoruhodným nálezem náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která se do úklidu opět zapojila se vší vervou, přestože již před třemi týdny podobnou akci v jiné části lesoparku Hloučela sama pořádala.

Vpravdě neúnavní ochránci přírody z Ekocentra Iris na zbytek letošního roku chystají ještě velké množství akcí, tou nejbližší bude Den stromů plánovaný na sobotu 22. října. Na státní svátek 28. října si pak zájemci budou moci pod jejich odborným dohledem opět zasadit strom na Kosíři.