Postupový mečbol v semifinále extraligy žen ČR 2023/24 získaly liberecké volejbalistky. Ve třetím utkání série vyloupily prostějovské hřiště, když byly dvě sady jasně lepší. A když pak domácí soubor směřoval pozvednutím vlastního výkonu k možnému otočení celého souboje, dokázala Dukla zachránit už téměř ztracený čtvrtý set. Ujala se tím zápasového vedení 2:1.

Severočešky okamžitě utekly na 0:3 a vedení pak držely, brzy jej další bodovou šňůrou ještě zvýšily (4:5 – 4:10). Byly lepší ve všech činnostech a tlačily nejen podáním, naopak vékáčko často chybovalo. Zvedlo se až od stavu 5:11, celkovým zkvalitněním výkonu trpělivě ukrajovalo ze svého manka (7:11, 11:13). A když pak skvěle zaservírovala Klára Faltínová, povedlo se otočit z 12:15 na 16:15. Soupeřky si ale hned vzaly vedení zpátky (16:17, 17:20), aby zbytek zahajovacího dějství bezpečně uhlídaly. V součtu měly víc herní jistoty i přesnosti – 19:25.

Hanačky se potýkaly s problémy nejen na přihrávce, protivnice je po většinu času předčily obranou v poli s následným proměňováním protiútoků. Právě v ofenzivě potřeboval domácí tým příliš mnoho pokusů ke skórování, proto znovu nabral brzkou ztrátu 1:4. Kterou pak nemohl dalšími zaváháními zlikvidovat, místo toho spadl do nové krize. Klára Vyklická vystupňovala ostré podání a větší trhák byl na světě (5:6 – 5:11). Rozjetá Dukla prostě kralovala komplexní herní převahou, což jí vydrželo i ve zbytku druhé části včetně drtivého závěru – 15:25.

Moravské družstvo se tak ocitlo na pokraji porážky, navíc dlelo po veškerých stránkách hodně dole. Nikdo z jeho středu nezvedal zplihlý prapor, zatímco v libereckém mančaftu to výborně šlo úplně každé plejerce. Jen v úvodu třetího dílu to možná chvilku vypadalo na případné zdramatizování duelu, leč výrazně lepší hosté si zvratem z 3:2 na 3:7 razantně vzali svou výhodu zpět. Nicméně Čadovy svěřenkyně v okamžiku tohoto nejhlubšího trápení obdivuhodně vstaly z mrtvých. A náhlým super progresem se záhy ocitly premiérově během střetnutí více nahoře (7:7, 11:8, 13:9). Naprostou změnu ve vývoji pak potvrdil dominantní finiš VK – 25:18.

Zkraje čtvrté periody ovšem Prostějovanky udělaly několik hrubek za sebou, což podještědský celek pohotově ztrestal sérií čtyř získaných výměn v řadě (1:0 – 1:4). Vzápětí bylo srovnáno 4:4, bitva v bouřlivé atmosféře hlučných fanoušků zvolna gradovala. Následující pasáž vyznívala rovnocenně, byť se cifry neustále přelévaly z jedné strany na druhou (8:10, 11:10, 12:14, 15:15, 18:17, 18:19). Rozhodovala nervydrásající koncovka, v níž hanácká parta otočila na 21:19. Zdálo se, že pak už těsný náskok uhájí (24:22). Avšak liberecká družina odvrátila čtyři setboly, načež sama měla mečbol (26:27). Ten ještě domácí suita zrušila, ale druhý za pár minut po dalších dvou vlastních promarněných setbolech již ne – 29:31 a 1:3.

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – SEMIFINÁLE, TŘETÍ ZÁPAS

VK Prostějov – Dukla Liberec

1:3 (-19, -15, 18, -29)

Stav série: 1:2.

Rozhodčí: Činátl a Grabovský. Čas: 128 minut. Diváci: 400.

Sestava Prostějova: J. Smolková 8, Trnková 17, Tošič 8, Faltínová 17, Löff 15, Bajusz, libero Meidlová – M. Smolková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Liberce: Šulcová 13, de Mello 10, N. Kvapilová 18, Herdová 20, Vyklická 10, Robins-Hardy 1, libero Kolářová – Fixová 1, Pragerová, Frankevych. Trenéři: Libor Gálík a Dita Gálíková.

„Citelně nám chybělo útočné prosazení krajních hráček.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova

 

 ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Začátek utkání se mi z naší strany vůbec nelíbil. První dva sety jsme byli pasivní a nejistí, nedokázali se prosadit, chyběla nám i bojovnost. Proto jsem byl rád, že se nám to zlepšením během třetího setu povedlo zlomit. Dobře jsme bránili, hlavně blokovali. V celém zápase jsme však udělali hodně chyb, zejména právě v obraně. A když jsme přesto mohli vítězně ukončit čtvrtou sadu, nepodařilo se nám proměnit několik setbolů. Proto vyhrál soupeř.“

Libor Gálík – hlavní trenér Dukly Liberec

„V první řadě gratulace holkám, že zvládly tohle těžké utkání. Začali jsme ho výborně, druhý set odehráli taky výborně a ještě úvod třetí sady byl opět výborný. Až potom jsme udělali taktické chyby, zápas se začal otáčet. Naštěstí jsme zvládli vypjatou koncovku čtvrtého setu a máme tedy druhý vítězný krok. Je to však a jistě i dál bude obrovský boj tak, jak jsem říkal už před celou sérií.“