Úvodní zápas série o 3. místo v extralize žen ČR 2023/24 měl v Národním sportovním centru Prostějov převážně hladký průběh. Domácí volejbalistky se potýkaly s většími potížemi jen ve druhé sadě, jinak pražský Olymp přesvědčivě přehrály a ukořistily tak první ze dvou dílčích triumfů potřebných k zisku cenného kovu bronzové hodnoty.

Hanačky nezačaly vůbec dobře. Rychle nabraly ztrátu (1:4), často chybovaly a až do stavu 6:7 prohrávaly. Postupem času sice nabíraly o něco větší jistotu, ale získat převahu se jim dost dlouho nedařilo. Teprve při účinném podání Veroniky Trnkové se do té doby vyrovnaně držící Pražanky dostaly pod větší tlak a vyrobily několik nevynucených hrubek za sebou, což vedlo k pětibodové šňůře z 11:11 na 16:11. Byla klíčová, neboť vékáčko vzápětí ještě více uteklo (20:12), aby zbytek zahajovacího dějství přes dílčí problémy (21:17) v závěru bezpečně uhlídalo – 25:18.

Také do druhé části vstoupilo lépe hostující družstvo (1:3), jež zůstávalo mírně vepředu do skóre 5:6. Tam Čadovy svěřenkyně zabraly (8:6), leč potom na chvíli zaváhaly a soupeřky jejich náhlého propadu pohotově využily pěti získanými výměnami za sebou při servisu střídající Michaely Vlčkové (8:11). Vékáčku to úplně přestalo jít, trápilo se, pustilo PVK na koně (10:14). A po snížení na 14:15 hned přišel nový nápor výborně podávajícího Mitáčova souboru (14:18). Vzápětí VK pomohla smečovanými děly Milica Tošič (17:18), tudíž rozhodovala koncovka. V ní se od cifer 18:20 rozjel vytuněný prostějovský válec, zvládl i poslední maratonskou rozehru – 25:22.

Nicméně hotovo zdaleka nebylo. Celek z české metropole i bez úderné univerzálky Moniky Brancuské (zraněný kotník) dál bojoval, nechtěl střetnutí odevzdat. Přesto po rovnocenném úvodu třetí periody (4:4) již nedokázal čelit rostoucímu výkonu mančaftu v růžových dresech, který zvyšoval úroveň své volejbalové produkce. Díky tomu vysekl trhák na 11:5, načež skrze jeden menší pokles (12:8) suverénně kontroloval zbytek jednoznačného mače – 25:14 a 3:0.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Přes určité pasáže hry, kdy jsme vyrobili několik chyb, můžeme být celkově spokojeni s vítězstvím 3:0. Kromě bloků jsme byli lepší ve všech činnostech a první zápas série odehráli solidně, trošku problémy jsme měli jen ve druhém setu. Tam nás soupeř tlačil podáním, ale koncovku jsme zvládli. Což bylo pro vývoj utkání nejdůležitější.“

Stanislav Mitáč – hlavní trenér Olympu Praha

„Musím konstatovat, že dnešní utkání se nám hrubě nepovedlo, takhle se o bronzovou medaili nehraje. Musíme si celý zápas důkladně zrekapitulovat, máme dva dny, abychom se z něj poučili. A doma ve druhém utkání série se pokusíme o nemožné.“

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – O 3. MÍSTO, PRVNÍ ZÁPAS

VK Prostějov – Olymp Praha

3:0 (18, 22, 14)

Stav série: 1:0.

Rozhodčí: Grabovský a Kovář. Čas: 80 minut. Diváci: 380.

Sestava Prostějova: Bajusz 2, J. Smolková 11, Trnková 10, Tošič 9, Faltínová 14, Löff 9, libero Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Olympu: Kalhousová 7, Šimáňová 6, Šmídová 1, Hodanová 6, Gajdová 5, Brichtová 10, libero Dostálová – Průšová, Kindlová, Vlčková, Žáková 3. Trenéři: Stanislav Mitáč a Lukáš Miček.

„Kromě bloků jsme byli lepší ve všech herních činnostech.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova