Je to asi největší ostuda města na jihu regionu. Bývalé koupaliště nacházející se nedaleko od fotbalového hřiště už spoustu let chátrá. S obnovou bazénu se už nějaký čas nepočítalo, existovala však varianta, že místo něj vznikne biotopové koupaliště. I ta je ve finále passé, vedení města se přiklonilo k tomu, aby prostor byl využit jiným způsobem. V budoucnu by zde měla být vysázena zeleň, ve hře je vznik tenisového kurtu a zřejmě přesunutí i mobilního kluziště.

 Před mnoha lety hlava na hlavě, nyní prasklina na puklině. Asi tak by se dal nejlépe charakterizovat stav bývalých plováren na Prostějovsku. Mezi nejkřiklavější příklady patří koupaliště v Němčicích nad Hanou. Areál na jižním okraji města je trvale nevyužívaný a nepřístupný a ani ten největší optimista už nedoufal v jeho vzkříšení. 

Nebude ani biotop

Vedení města otevřeně hovoří o tom, že koupaliště vybourá, zasype a na jeho místě tak nechá vzniknout něco úplně jiného, co by se dalo popsat slovy „zelená oáza“. „Místo chceme srovnat, zatravnit, ozelenit. V plánu jsou vodní prvky, parket, letní kino, tenisový kurt a v zimě by se sem mohlo přesunout mobilní kluziště,“ vyjmenoval místostarosta Němčic nad Hanou Roman Mizera, podle něhož je provozování klasické plovárny v dnešní době extrémně náročné i nákladné a město by na něj muselo pravidelně doplácet. „Spousta lidí už má doma bazén a ti další mohou zamířit na koupaliště do Nezamyslic, Morkovic či Kojetína, jimž bychom neradi konkurovali, protože už tak bojují o každého návštěvníka,“ argumentoval Mizera, jehož jsme se zeptali, proč ve městě couvli od plánovaného vzniku přírodního biotopového koupaliště. „Nemyslím, že by právě daný prostor byl vhodný pro tento záměr, jako je tomu třeba v Otaslavicích, kde se skutečně nachází v přírodě,“ dodal Mizera.

Zkušenost z Mořic

Definitivní zrušení koupaliště se nepochybně neobejde bez notné dávky nostalgie. Přesto se to jeví jako rozumné řešení. „Řešili jsme to kdysi v Mořicích. Při provozu koupaliště je třeba zajistit přísné hygienické normy a bezpečnost, tedy zaměstnat plavčíka. Takže jsme najeli na režim ‚rekreační oblast s požární nádrží‘. Tak to funguje i v Koválovicích-Osíčanech. Přesto to u nás dopadlo tak, že tam chodila procesí z Měrovic a místní tam skoro nebyli. Proto se to zrušilo. Podobné problémy řešily Nezamyslice, kde vzniklo cosi jako permanentky,“ popsal zkušenost z vedlejší obce Jiří Pinkas.

Dle vedení Němčic nad Hanou se v uvedené záležitosti aktuálně připravuje projektová dokumentace, o začátku realizace projektu dosud nebylo rozhodnuto.