Za toto by měly padnout tvrdé tresty! Nedávno byly do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem převezeny téměř tři desítky pejsků malých plemen v totálně zuboženém stavu. Pocházeli z množírny, kde byli chováni na kšeft. O jejich stav se však nikdo nestaral. Celým případem se podle zjištění Večerníku zabývají dokonce až pražští policisté, kteří v souvislosti s ním odmítli zveřejnit jakékoliv bližší informace. 

Případ podobných rozměrů náš region nepamatuje. Neuvěřitelných 29 pejsků ve velmi špatném stavu našlo dočasný domov v Útulku Voříšek. V Čechách pod Kosířem se o ně mezitím starají nejlépe, jak umí. Ale to vzhledem k jejich stavu i vysokým finančním nákladům na veterinární ošetření není nic snadného. I proto útulek v této souvislosti požádal o finanční pomoc. Dobří lidé mohou přispívat na účet číslo 43-7715910237/0100.

V Čechách pod Kosířem aktuálně zachraňují 29 pejsků, kteří živořili v naprosto nevyhovujících podmínkách. Převážně se jednalo o plemena, mezi něž patří yorkšíři, čivavy, maltézáci či „kavalírci“. Chovaní byli vyloženě kvůli zisku, ostatně právě o tyto malé pejsky je mezi lidmi i díky jejich roztomilosti velký zájem. Jenže jejich původní majitelé se očividně nestarali o nic jiného než to, jak na nich vydělat. „Většina pejsků byla ve velmi zuboženém stavu, byli špinaví od výkalů, mají zadredovanou srst, přerostlé drápky, většina byla ve špatné výživové kondici, neutěšený je stav ústní dutiny u většiny psů, silný zubní kámen až hnijící zuby,“ popsal Leopold Dostál z Útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem.

Drahé ošetření i strava

Zlepšení jejich zdravotního stavu není možné bez důkladné veterinární péče a kvalitního krmiva. A to rozhodně není zadarmo. Navíc mnozí z pejsků jsou agresivní, jelikož neznají pohlazení. „Některé feny jsou nejspíš březí a výsledný počet psů, o které se budeme starat, tak ještě vzroste, s tím ruku v ruce porostou také veterinární výdaje,“ upozornil Dostál. Celou situaci komplikuje i fakt, že psi nejsou zatím určeni k adopci. V tuto chvíli čekají na rozhodnutí příslušných orgánů, co s nimi bude dál. „Lidé jim mohou přispět na náš transparentní účet vedený u Komerční banky. Za každou pomoc moc děkujeme,“ vzkázal Leopold Dostál.

Odkud pochází? To nikdo nechce říct

Kdy a kde byli psi odebráni? Tak to se nám přes veškerou snahu zjistit nepodařilo. Jisté je, že při odběru psů asistovali zaměstnanci Státní veterinární správy. „V současné době probíhá prověřování této kauzy ze strany policie, obraťte se tudíž na ni,“ doporučil nám tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Tam jsme se dopátrali toho, že případem by se měli zabývat pražští kriminalisté. „Mohu potvrdit, že se pražská policie zabývá případem týrání zvířat. Vzhledem k tomu, že v dané věci v současné chvíli stále probíhají úkony v rámci trestního řízení, k případu nyní nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ reagovala na naše dotazy tisková mluvčí Eva Kropáčová.