K nečekané události došlo v minulých dnech na městském rybníku v Drozdovicích. Občané Prostějova upozorňovali na sociálních sítích na skutečnost, že na vodní hladině plavou desítky mrtvých ryb. Situaci záhy prověřovali radniční úředníci, strážníci městské policie i sama náměstkyně primátora!

 

A samozřejmě také rybáři, kteří však v úhynu ryb nevidí nic mimořádného. „Podle našich informací mělo v drozdovickém rybníku uhynout dvaapadesát kusů ryb, z toho asi tři kapři. Rybáři tvrdí, že je to běžná virémie v jarním období,“ sdělila Večerníku Marcela Župková, náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově.

Zatímco běžní smrtelníci chodili začátkem minulého týdne okolo drozdovického rybníka poněkud znepokojeni, profesionální rybáři zůstávali v klidu. Úhyn více než pěti desítek ryb je z klidu nevyvedl. Prý je to normální ve chvíli, kdy se najednou rychle oteplí. Dvaapadesát uhynulých ryb včetně několika kaprů řešilo minulý týden několik úředníků radnice z odboru životního prostředí, strážníci městské policie a samozřejmě i členové Moravského rybářského svazu.

„Šla jsem s vnučkou na procházku a vidím, že na hladině rybníka plave několik ryb položených na bok nebo břichem nahoru. Bylo jich tak osmdesát,“ zavolala do redakce Večerníku žena z Prostějova, která však nebyla jediná, kdo si úhynu ryb v drozdovickém rybníku povšiml. „Podobných oznámení bylo několik. Podle sdělení jednatele Moravského rybářského svazu Prostějov se jedná o jarní virémii, případně bakteriální nebo plísňové onemocnění. Uvedená onemocnění se v přírodě zcela běžně vyskytují. Pokud nastanou nepříznivé podmínky, jako například rychlé oteplení, které nastalo v předešlých dnech, může docházet k úhynu oslabených ryb. Členové Moravského rybářského svazu situaci sledovali a uhynulé ryby postupně odstranili,“ sdělila Večerníku Marcela Župková, náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově. „Podle toho, co jsem se sama od rybářů dozvěděla, v rybníku uhynulo dvaapadesát ryb, z toho tři kapři,“ dodala na upřesněnou Marcela Župková.