Vy rozhodujete, my financujeme! To je princip participativního rozpočtu, který město uvedlo do života v roce 2022. Pro nápady občanů města jsou i letos připraveny tři miliony korun. Obyvatelé mají formou hlasování o jednotlivých projektech možnost zapojit se do rozhodování o jejich uskutečnění. V prvním ročníku byly podpořeny čtyři návrhy, tři z nich jsou plně realizované. Z minulého ročníku míří k provedení šest námětů, z toho dva byly realizovány v roce 2023. O letošních kandidátech, kterých je devět, může veřejnost hlasovat po celý duben 2024.

 

 

 

Až do konce prosince 2023 mohl každý obyvatel Prostějova navrhovat cokoli hmotného, co zlepší život ve městě, co nemíří do bytového fondu města nebo nepropaguje produkty, služby komerčních subjektů a co bude sloužit občanům města. Možností byla spousta – nové lavičky či dětské hřiště, výsadba zeleně nebo květin. Pro třetí ročník město Prostějov opět vyčlenilo celkovou částku ve výši 3 milionů korun. Rozpočet na jeden projekt je až 1 milion korun, což znamená, že projektů se bude konkretizovat hned několik. V době od 1. listopadu do 31. prosince 2023 se jich sešlo rovných dvacet. Někteří autoři podali námětů hned několik. Třeba Richard Kočí navrhl zpřístupnění zámku a zahájit v několika etapách postupnou proměnu v důstojné a moderní muzejní sídlo. Umístil by do něj třeba expozici výsadkových a průzkumných jednotek od jejich vzniku až po moderní současnost. 

Druhý návrh téhož autora se týká návrhu zhotovení bronzového modelu města Prostějova v měřítku 1:250 o rozměrech 1,5 krát 1,5 metru, zhruba na konci 18. století, který by byl umístěn na Pernštýnském náměstí. I zde ho k návrhu vedlo zatraktivnění centra města a zároveň připomenutí zaniklého židovského ghetta či městských hradeb, bran a tak dále.

Kateřina Krajíčková by zase ráda viděla oplocení psí loučky u Pivovarského rybníčku ve Vrahovicích.

 

Odborná porota vybrala devět projektů

Návrhy následně v lednu a únoru posoudily příslušné odbory magistrátu. Realizace totiž má několik podmínek – plánované umístění musí být na pozemcích města, uskutečněný do 18 měsíců od schválení, být v souladu s rozvojem města a územním plánem, udržitelný po dobu minimálně 5 let a náklady na jeho přípravu a realizaci musí být nižší než 1 milion korun.

Z původních dvaceti tak po výběru zbylo devět kladně hodnocených návrhů, které byly v březnu představeny veřejnosti. V dubnu probíhá hlasování elektronickou formou nebo prostřednictvím anketního lístku. Každý hlasující může přidělit dvě kladné a jeden záporný hlas, které rozdělí mezi libovolné projekty. Jednomu projektu mohou být přiřazeny oba kladné hlasy. „Projekty budou seřazeny podle počtu dosažených kladných hlasů a bude vytvořeno pořadí projektů určených k provedení, a to od návrhu, který získal nejvíce hlasů, až do alokované částky tří milionů korun. Rozhodnutí o realizaci návrhů je v pravomoci orgánů města,“ uvedl pro Večerník náměstek primátora Jiří Rozehnal.

 

Hlasovat můžete pro různé náměty

Zábavné hřiště s 3D prvky Vrahovice – Nikola Zatloukalová

Modernizace některého z již existujících dětských hřišť a doplnění o zábavné prvky vhodné pro nejmenší, které však zaujmou i dospělé. „Ačkoli je ve Vrahovicích stále více mladých rodin s dětmi, prakticky zde nenajdeme veřejné hřiště vhodné pro batolata,“ říká autorka. Doplnění třeba o umělý kopec se skluzavkou, kuličkovou dráhu nebo nášlapné 3D moduly a povrch z technické pryže by mohly poskytnout prostor, kde si mohou bezpečně hrát jak batolata, tak jejich starší sourozenci.

Modernizace dětského hřiště J. Suka Vrahovice – Miroslav Vantuch

V současné době chybí ve Vrahovicích moderní dětské hřiště s herními prvky pro všechny věkové kategorie. Cílem projektu je modernizace stávajícího dětského hřiště v ulici Josefa Suka. „Ta by znamenala rozšíření na celou plochu pozemku a doplnění o pyramidu, kolotoč, překážkovou dráhu a rozšířený dětský domeček s kladkou. Doplněn by byl i mobiliář,“ vysvětluje Miroslav Vantuch.

Město by vytvořením moderního dětského hřiště přispělo ke zkvalitnění volného času dětí. Hřiště je jak v dosahu MŠ ve Smetanově ulici, tak i v oblasti nové výstavby rodinných domů v lokalitě Lozce či blízkého Sídliště Svornosti a bylo by využíváno dětmi všech věkových kategorií. 

Veřejné ohniště s altánem v biocentru U soutoku – Pavel Dopita, Petra Fojtíková

Ohniště s altánem v biocentru u soutoku pro trávení aktivního volného času vidí oba autoři jako vhodné místo pro setkávání občanů, pořádání akcí, například drakiády a jiných pohybových aktivit. Co chutná víc než špekáček opečený na ohni?

Model města – Richard Kočí

Zhotovení bronzového modelu města Prostějova v měřítku 1:250 o rozměrech 1,5 x 1,5 m, cca na konci 18. století. Po vzoru okolních měst, jako je Olomouc či Přerov. Umístění na Pernštýnském náměstí. „Jeho vybudováním dojde k zatraktivnění centra města a zároveň připomenutí zaniklého židovského ghetta či městských hradeb, bran atd.,“ doplňuje autor. 

Streetball hřiště Okružní – Miroslav Novák

Nové streetballové hřiště, případně koš se zpevněnou asfaltovou plochou na pozemku p. č. 6325/6 v k. ú. Prostějov by sloužilo k podpoře sportovních aktivit dětí v dané lokalitě. Vzhledem k oblibě basketballu v Prostějově je žádoucí volně přístupné hřiště pro všechny věkové kategorie. „Daný pozemek poskytuje dostatečnou plochu v rámci již zbudované rekreační plochy,“ uvádí autor a dodává, že veřejným přínosem by byl rozvoj sportovních možností všech generací a možnost tréninku i pro jednotlivce.

Oplocení psí loučky u Pivovarského rybníčku ve Vrahovicích – Kateřina Krajíčková

Po povedené revitalizaci Pivovarského rybníčku ve Vrahovicích vznikl prostor označený jako psí loučka. Místo je však situováno v blízkosti komunikace a železniční trati. „Už kvůli bezpečnosti by bylo oplocení víc než vhodné,“ konstatovala Kateřina Krajíčková.

​Vodorovné značení na parkovišti ve Fanderlíkově ulici – David Bittner

Absence vodorovného dopravního značení na parkovací ploše ve Fanderlíkově ulici před ZŠ a MŠ v Melantrichově ulici způsobuje mnohdy neorganizované parkování. Při parkování uprostřed plochy, kde může být více volných míst, chybí orientační bod pro parkování. „Vznikají pak různé rozestupy mezi jednotlivými vozidly, kam už se žádné další nevejde. Přitom by se zde ještě třeba další dvě vozidla vešla,“ doplňuje David Bittner. 

​Vydlážděme vyšlapané zkratky – Kostelní – Tomáš Mach

Zkratky používá takřka každý z nás. Jedná se o místa, která původně nebyla myšlena jako cesta, ale praxí se ukázalo efektivnější použít je místo oficiálního chodníku. Po několika měsících je tato nová komunikace již znatelná v terénu a využívaná řadou občanů. Problém nastane za deště a v zimních měsících. Roky existuje v Prostějově velké množství takovýchto vyšlapaných cest, které neprocházejí údržbou. „Návrh je tedy vyhledat taková místa a zpevnit je v závislosti na typu okolního chodníku (zámková dlažba, asfalt, apod.). Cesta v ulici Kostelní – 49.4703208N, 17.1117994E v délce cca 30 m (p. č. 113) je typickým příkladem. Příslušné odbory souhlasí s jejím zpevněním,“ popisuje Tomáš Mach.

Oprava pítka v Dolní ulici – Aneta Dočkalová

Pítko v Dolní ulici na pozemku p. č. 3631/1 je rozbité už nejméně dva roky. „Pokud bude opraveno, lidé ocení funkčnost. Nyní jen hyzdí okolí a je plné odpadků,“ zdůvodňuje Aneta Dočkalová.

 

Pravidla participativního rozpočtu

* Každý občan nad 15 let s trvalým pobytem v Prostějově může podat až 3 projekty.

* Návrh musí být umístěn na pozemku města.

* Návrh musí být realizovatelný do 24 měsíců od schválení.

* Návrh musí být prospěšný pro město a občany.

* Udržitelnost návrhu je minimálně 5 let.

 

Projekt Finanční náročnost (v Kč)

Zábavné hřiště s 3D prvky 1 000 000

Modernizace dětského hřiště v ulici J. Suka 950 000

Veřejné ohniště s altánem v biocentru u soutoku 600 000

Model města Prostějova 1 000 000

Streetball hřiště Okružní 500 000

Oplocení psí loučky u Pivovarského rybníčku 150 000

​Vodorovné značení parkoviště Fanderlíkova 100 000
​Vydláždění vyšlapané zkratky – Kostelní 100 000
​Oprava pítka v Dolní ulici 50 000