Potkáváme je na ulici každý den. Tlačí před sebou sporťák a čumí do mobilu. Sedí na lavičce, drncají kočárkem a čumí do mobilu. Dřepí na okraji pískoviště a… Ano, čumí do mobilu.

Facebookové matky znají všechny drby a pravidelně je sdílejí se svými kamarádkami, stejně jako své názory na vše možné. Se svým dítětem se fotí a chlubí, ale nekomunikují. Když dítě zrovna řve, dají mu do kočárku tablet a něco mu tam pustí. A je klid! Animovaná pohádka skončí, dítě se v kočárku rozhlíží, kouká po mámě, ale nic. Ticho, žádná slova, žádná komunikace. Máma samozřejmě čumí do mobilu a dítěte si všimne až v momentě, kdy opět začne řvát. Uf. Nastal čas zapnout další pohádku…

Za takové situace se absolutně nikdo nemůže divit, že počet žáků na základních školách, kteří mají závažnou vadu řeči, se během posledních šesti let zdvojnásobil! Podle statistiky Ministerstva školství má závažné vady řeči aktuálně více než 12 400 žáků. Navíc logopedické vady a poruchy řeči jsou jedním z nejčastějších důvodů odkladu povinné školní docházky. Zkušenost učitelek mateřských škol je taková, že dokonce pouze čtvrtina předškoláků mluví správně!

Ministerstvo v této souvislosti volá po větším počtu logopedů. Ale v tom ten hlavní problém určitě není. Ten spočívá na straně rodičů, kteří lžou o tom, jak se dětem věnují. Kromě nadměrného užívání technologií za těmito potížemi stojí jejich nezájem, stejně jako neschopnost rozpoznat nesprávný vývoj včas. Pouze čekají, že to za ně někdo vyřeší ve školce, případně ve škole. Jednou za půl roku navštíví logopeda a tím to pro ně končí. Jenže bez normální komunikace a později i soustavného domácího tréninku se prostě dítě správně mluvit nenaučí.

Pokud se rodiče probudí, nebude násobení počtu logopedů třeba. Stane se tak? Nebo si zejména ženy opravdu myslí, že jejich děti mluvit nepotřebují? Že jim do života bude stačit datlování do mobilu? Uvidíme v příštích letech.