Obrovskou sledovanost u veřejnosti logicky má soudní kauza s fotbalovými korupčníky, v níž hlavním protagonistou je bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Roman Berbr, trefně řečený lord Voldemort tuzemské kopané. Po několika letech tento případ dospěl k prvnímu nepravomocnému rozsudku.

A ten normální slušné lidi určitě moc nepotěšil. Berbr totiž dostal jen podmíněný trest, vysokou finanční pokutu a tříletý zákaz působení ve svém milovaném sportu. Což je vzhledem k tomu, jak se všeobecně ví o jeho temných způsobech znásilňování českého fotbalu, opravdu málo. Nejen z mého pohledu prostě měl jít sedět natvrdo.

Soudce však docela podrobně vysvětlil, proč nemohl sáhnout k ještě pádnějšímu potrestání. V podstatě chyběly přímé důkazy, že by se podílel na uplácení a podplácení rozhodčích nebo jiných činovníků. Většina jeho (zlo)činů tak sice byla dlouhodobě vysoce nemorální, ovšem z pohledu současných zákonů nikoliv trestná.

S pokutami, případně podmínkami odešli od okresního soudu též všichni ostatní obžalovaní aktéři personálně početné kauzy – s jedinou výjimkou. Tou se stal Roman Rogoz, kterému však ke čtyřletému odnětí svobody přitížila jeho mimofotbalová trestná činnost. Vyznění případu tak zatím je spíš rozpačité, každopádně bude po odvoláních pokračovat dál u krajského soudu.