Hned po skončení loňského ročníku jsem okamžitě hlásil, že v rámci regionu za sebou máme neuvěřitelnou sezónu, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Jen připomeňme, že postupujícího měl náš okres v rámci všech úrovní krajského fotbalu. Kostelec se vyšvihl do divize a zopakoval postup druhým rokem v řadě. V přeboru jej navíc vystřídaly Určice, které ovládly I.A třídu. V rámci I.B tříd se zase radoval z postupu Pivín a Prostějovsko tak mělo další zástupce navíc. V letošním roce je ale situace poněkud odlišná a spíše se tak řeší pády o soutěž níž.

Tou možná nejzásadnější zprávou je fakt, že fotbalistům Kostelce se povedlo udržet divizi a že se i nadále mohou fanoušci kromě druhé ligy těšit i na čtvrtou nejvyšší soutěž. Ač to nebylo chvílemi zcela jednoduché, tak se tento cíl splnit povedlo. Navíc se nabízí možnost vidět brzy více účastníků, protože minimálně rezerva 1. SK Prostějov by se k této metě po svém vytvoření hned ráda přiblížila.

Z krajského přeboru se ale poroučely Určice, i když skončily až třetí od konce. Z předposledního místa v I.A třídě jde dolů Protivanov a v opačné skupině skončili poslední fotbalisté Kralic. I.B třída tak nabídne větší počet účastníků, než tomu bylo v roce letošním. I zde se však najde jeden pád. Ten neminul Vrchoslavice, které po roční odmlce před pár lety byly v těchto vodách namočeny každým rokem, a letos se už situaci zachránit nepodařilo.

Suma sumárum se tak ve vyšších soutěžích počet snížil, naopak v nižších zvýšil. Stále to však není žádný černý scénář, ze kterého by se mělo soudit. Bude ale třeba, aby se do dalších let situace podařila ustálit, protože loňský mimořádný ročník byl letos trošku devalvován. Do dalších let tu ale je příslib lepších časů se vzrůstající mládeží, takže snad se toho některá mužstva ještě v krajských soutěžích dožijí. A také není nikde psáno, že by si některý z letošních sestupujících nemohl hned v příštím roce vykopat svou původní soutěž zpátky.