Co Čech, to muzikant? V moderní době spíše platí co Čech, to fotbalový trenér, potažmo odborník. Proto se po rychlém konci hromadně i ostře sledovaného působení reprezentace mužů ČR na letošním mistrovství Evropy v Německu spustila doslova lavina všemožných hodnocení.

Vzhledem k tomu, jak bídně po výsledkové stránce Češi na EURO 2024 dopadli, bylo resumé jejich vystoupení takřka výhradně kritické, až odsuzující. Já bych tak krutý určitě nebyl, ale je pravda, že polehčující okolnosti se hledají skutečně těžko.

Tým kouče Ivana Haška si totiž za kontinentální krach mohl převážně sám. Tím, jak mizerně odehrál skoro celý úvodní zápas proti Portugalsku. Tím, kolik po herním zlepšení s Gruzií trestuhodně zahodil vyložených šancí. A tím, co za blbost udělal Antonín Barák proti Turecku.

I dalších různých negativ byla ze strany českého nároďáku celá řada, proto nakonec tyhle zápory logicky převážily některé pozitivní prvky. A rostoucí týmová bojovnost zůstala ležet ladem. I vinou skandálního výkonu rumunského rozhodčího v rozhodujícím utkání.