Původně jsem chtěl popřemýšlet o tom, jak a kde užít prázdninový čas, ovšem po předminulém víkendu, kdy se Prostějovem přehnala vichřice, se budu muset zamyslet nad tím, jak se před počasím zabezpečit.

Naše luhy a háje se bohužel dostaly do klimatického pásma, o kterém jsme ještě před pár lety ani netušili, že existuje, na příběhy z něj jsme se dívali pouze v televizi. Teď ovšem naše oblasti zasahují tornáda, přívalové deště, kroupy velikosti tenisáků, vichřice jako z hororu a naše majetky přicházejí mnohdy vniveč.

Co tedy s tím? Našel jsem na internetu rady různých institucí, tak to pojďme probrat. Obecné informace jsou zhruba takové. Bouře mohou dosáhnout vysokých rychlostí a s velkou silou unášet volně ležící předměty. Tento jev může způsobit zranění osob a poškození vašeho domu. Proto je klíčové zabezpečit všechny venkovní předměty dříve, než bouřka přijde. Před bouří přeneste všechny venkovní předměty a zahradní nábytek, kola a ostatní objekty, které by mohly být poškozeny silným větrem. Upevněte květináče a odstraňte dekorace z balkonu. Vozidlo zaparkujte v garáži nebo daleko od stromů. Zavřete okna a dveře, nejlépe použijte rolety. Během bouřky je více ohrožená střecha. Prohlédněte střešní krytinu a v případě potřeby použijte zajišťovací háky, aby se zabránilo poškození. Pravidelně také zkontrolujte stabilitu komínů a satelitních antén. Pokud nehrozí záplavy, schovávejte se v suterénu nebo nižším patře domu. Vhodné je mít majetek dobře pojištěný. Po bouři pak je potřeba škody zdokumentovat, zkontrolovat, zda jsou kryté pojistnou smlouvou, a vše vyřešit s vaší pojišťovnou.

Elektrikáři říkají toto. Současné počasí je plné bouřek a bouřky, jak známo, doprovázejí blesky. Tyto silné elektrické výboje v atmosféře mohou být příčinou vzniku požárů. Proto bychom měli svá obydlí před bouřkami zabezpečit, elektriku nejlépe úplně vypnout. A co bleskosvod? Je třeba si pohlídat, aby byl bleskosvod v pořádku zejména po rekonstrukci domu, kdy děláme nějaké úpravy. Je třeba rozkopáno okolí domu nebo se dělá nová fasáda a ve všech těchto případech by bylo potřeba si bleskosvod nechat zrevidovat, aby nebyly narušeny svody a aby byl bleskosvod bezpečně uzemněn v zemi, aby nedošlo k problému, kdyby třeba blesk uhodil do jímací tyče. Ta by pak nemusela dokázat bleskový proud svést bezpečně a neutralizovat v zemi. Stav bleskosvodů v Česku není radostný, spíše můžeme říci žalostný. Zasloužil by si rozhodně více pozornosti. Už jen proto, že naše území můžeme označit jako oblast se zvýšenou bouřkovou oblastí, v průměru to bývá 25 až 40 dní v roce. Ale zabezpečovat je třeba ještě dál. Existuje jedno řešení, což je tzv. „přepěťová ochrana". Přepěťová ochrana chrání elektrospotřebiče a samotný objekt proti výkyvům napětí v elektrické síti. Ty mohou být způsobeny nejen úderem blesku, ale může k tomu dojít i kvůli jiným záležitostem. Přepěťová ochrana by měla chránit elektrospotřebiče a nás také před poškozením od silného výkyvu napětí v elektrické síti, které může být snadno způsobeno právě úderem blesku, protože to je pulzní jev. Přepěťový impulz se může prostřednictvím elektrického vedení dostat do našeho objektu a ohrozit naše zařízení.

A naposledy rady pro zaměstnavatele. Existuje 10 zásad bezpečnosti při práci v bouřce. Zaměstnavatelé, školitelé, ale i zaměstnanci by měli pochopit rizika blesku a opatření k minimalizaci nebezpečí při práci venku. Mnoho jeho obětí je totiž zasaženo proto, že pozdě reagovalo, nejednalo okamžitě. Tím je myšleno, že se dotyční okamžitě neukryli na bezpečné místo, nebo se vrátili ven příliš brzy po bouři. Pamatujte si proto, že pokud jsou příznaky bouřky, neměli byste začínat další pracovní úkol, ale měli byste se schovat. Správné plánování a bezpečné postupy mohou totiž podstatně snížit riziko zásahu blesku při práci venku.

Možná jsem vás dnes postrašil, ale raději se vylekat a být připraven než špatně skončit.