Způsob, jakým volejbalistky České republiky dospěly k výraznému úspěchu v podobě triumfu na prestižním Challenger Cupu 2024 ve filipínské Manile, by měl být maximálně inspirující. Pro všechny další reprezentační výběry ČR i pro veškeré tuzemské kluby.

Proč? Ze dvou hlavních důvodů. Tím prvním je obrovské kvantum špičkově odvedené kvalitní a tvrdé práce pod vedením hlavního kouče Giannise Athanasopoulose i jeho realizačního týmu, neboť právě díky absolvované dřině na vysoké úrovni mohly Češky prvenství získat.

Druhá ústřední příčina zaslouženě zlaté euforie pak jednoznačně spočívá ve viditelně skvělé partě, kterou samotné hráčky vytvořily. Aby mančaft fungoval natolik kolektivně a fakt plně táhl za jeden provaz, to nebývá v týmových sportech žádná samozřejmost.

A zvlášť ne na reprezentační scéně, kde je na všechno mnohem méně času než v klubech. Přesto český soubor už od Řekova nástupu do funkce před pěti lety neustále maká nejvíc i nejlépe, jak lze. Za což nyní po právu sklidil sladkou odměnu postupem do světové Ligy národů.