Sazka, Sportka, Mates. Pro většinu pamětníků dob stále dávněji minulých to jsou z dětských let pojmy prvně spojené s byznysem zvaným hazardní hry. Ve vzpomínkách pravda spíš utkvěl trochu záhadně fungující losovací přístroj a důležitě se tvářící notář z losování Sportky o nedělním dopoledni a „ušaté“ balonky skrývající čísla Malého Televizního Sázení.

Jak šel čas, kontakty s tímto zvláštním světem začaly nabývat konkrétnější podoby. Nebudeme si nalhávat, že studentská léta vždy byla, jsou a budou spojena s čilými návštěvami restauračních zařízení. V těch před třiceti a více lety byla oblíbenou kratochvílí klasická karetní hra zvaná mariáš. Mimochodem půvabná teorie odvození názvu těchto karet zazněla v oblíbené pohádce Anděl Páně z úst, jak jinak, čerta Uriáše – Ave Maria-šky. Ten desetníkový měl do hazardu hodně daleko, ale v případě úspěchu se z výhry dala dobře zafinancovat celovečerní útrata. To ovšem musel být hráč podobný fachman jako vedoucí kombajnérské výpravy Víťa Kubánek ze seriálu Plechová kavalérie zaměstnávající pilně své šedé buňky mozkové. Kdo bral mariáš jako příjemnou zábavu, musel hrát buď obezřetně, nebo se připravit na nedobrovolné financování karetní společnosti.

Z dnešního pohledu bylo velmi úsměvné, že krátce po roce 1989 hodně restaurací karetní hry při konzumaci zakázalo, aby nebyl podporován hazard. Ten se prostřednictvím stále vylepšujících se a rozšiřujících se výherních automatů stal podobnou součástí života jako přejaté anglické slovíčko „gambler“.

Možná právě pod dojmem mariášových večerů je pro mě svět, v němž se dají prohrát peníze, pověstnou španělskou vesnicí. Je fakt, že dnes se dá vsázet snad úplně na všechno a tu a tam se člověk dočte, jaké se v tomto byznysu točí neuvěřitelné peníze.

I když se i tyto aktivity hodně přesunuly na internet, hřejivý lidský kontakt na příslušných pobočkách dozajista nevymizel. Což se pro důležité firmy na trhu ukázalo v době covidové jako problém, vlastní pobočky i partneři, většinou z restaurační branže, měli dveře na petlici.

Tak se do sázkové rodiny zapojili i tací, jejichž jedinou kvalifikací byla právě otevřená provozovna. Kdo byl v tomto směru nepolíbený, dostal příležitost rozšířit si obzory. Neřekli byste, že je nutné se naučit i specifický jazyk, některé pojmy jinak než při zadávání sázenek neuslyšíte. Jazykové znalosti si můžete rozšířit i jinak, protože vděčnými sázkaři bývají i ti, jejichž příjmy zhusta závisí na štědře otevřené ruce státu. To vám pak nedá, abyste se nezadumali nad některými finančními toky, nad jejichž smyslem nezbývá než zakroutit hlavou.

Jo, člověk se pořád učí. Roztáčející se kolotoč fotbalových a hokejových soutěží a turnajů začíná roztáčet i sázkařské soukolí. To zase bude u terminálů sázkových společností plno. Obsluze nezbude nic jiného než pořádně rozcvičit prsty na zadávání pečlivě rozmyšlených sázenek. Je to fakt věda vymyslet kloudnou sestavu, jejíž zpětné hodnocení většinou končí konstatováním, že sázka byla dobrá, jen ty týmy špatně hrají. A tak si stojím za svým názorem, že s hazardem je lépe nehazardovat.