Jazyk český je jazyk hezký, aspoň tedy býval. Bohužel v poslední době mám kapku pocit, že se ten náš jazyk ocitl na scestí a Dobrovský s Jungmannem a další jazykozpytci trochu pláčou. Pustím-li si televizi či rádio, otevřu-li tisk, tak se mnohdy nestačím divit. Smutné je, že se potkávám s pravopisnými chybami, mluva některých reportérů či takzvaných moderátorů se dá srovnat kvalitativně s pubertálním deváťákem a já nemohu nevzpomenout na bardy literární, televizní a rozhlasové tvorby.

Co mne velmi vytáčí, je „prznění“ češtiny umělými slovy převzatými nejlépe z ciziny, potažmo pak nejvíce z angličtiny, takže v dnešní době již například nepředpokládáme, ale „predikujeme“, nemáme poradu, ale „briefing“, nemáme přestávku na kávu, ale „coffee break“ a takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. A pak tu máme slovo, které slyšíme dnes a denně, je velmi módní a hlavně je součástí dnešního korektního myšlení a mluvy. Schválně se zkuste zamyslet, které slovo teď slyšíte často? Já bych tady jedno měl a je to slovo UDRŽITELNOST, případně UDRŽITELNÝ. A tak se na něj pojďme podívat kapku blíže.

Nejdříve nudná definice. Udržitelnost je definovaná v kontextu lidské civilizace jako praktická schopnost uspokojit základní potřeby dneška bez kompromitování schopnosti budoucích generací uspokojit jejich základní potřeby a udržet jejich životní úroveň. Udržitelná společnost musí být vystavena tak, aby její životní styl a podnikání nebyly v rozporu s inherentní schopností přírody udržet život. Organizačním principem udržitelnosti je udržitelný rozvoj, který zahrnuje čtyři propojené oblasti: ekologii, ekonomii, politiku a kulturu. Věda udržitelnosti zkoumá udržitelný rozvoj a environmentalistiku. Tento termín má původ v ekologii jako schopnost ekosystému udržet ekologické procesy a funkce i biologickou rozmanitost a produktivitu do budoucnosti.

V současnosti se udržitelnost vztahuje na mnoho oblastí, a to včetně ekonomiky, prostředí, produkce potravin, energie, a architektury/stavebnictví. Může být zkoumána na různých úrovních od místní až k planetární. Udržitelná architektura se snaží minimalizovat negativní následky budov zvyšováním jejich efektivnosti a moderací v použití materiálů, energie, a prostoru. Důraz se klade na umístění budov a jejich orientaci vůči slunci, použití obnovitelných materiálů (bambus na podlahy, staré džínsy na izolaci) a materiálů z likvidovaných budov a místní využití odpadků a výkalů (šedá voda, kompostovací záchody). Udržitelná architektura existovala donedávna všude. Lidé stavěli z místních materiálů podle místních tradic z kamene, dřeva, hlíny a proutí s pomocí hliněné nebo vápenné omítky. Současné experimenty přidaly kompresovanou hlínu, papírbeton, slámové balíky, pěchovanou slámu pokropenou jílovou vodou a sáhové dříví v betonové bázi. Udržitelnost měst je možno podporovat omezením jak dálkové importace energie, vody a potravin, atp., tak i odpadů (tepla, znečištěného vzduchu a vody, nevyužitého „lidského hnoje“, atp.). Zatím je udržitelné město jen papírový koncept, ale je nutno dodat, že i velkoměsta jako Paříž a New York byla na přelomu 20. století zásobována z nedalekých rozlehlých zahrad a Havana se navrátila k modelu městských farem po ztrátě laciné sovětské ropy. Udržitelná energetika využívá zdrojů energie, které nebudou vyčerpány v časovém rozmezí relevantním lidstvu. Většinou to znamená obnovitelné zdroje energie. Například Dánsko dnes získává 20 procent své energie z větrných turbín a doufá v eventuálních 50 procent. Řada zemí podporuje solární panely a geotermální pumpy (tepelná čerpadla) subvencemi.

Takto bychom mohli pokračovat a teoretizovat donekonečna. Jenže za mne se z dobré věci stává modla, které se samozřejmě v první řadě chytli ekologičtí šílenci, dále pak partička vyžírků z Evropské unie, kteří si stále myslí, že budou vládnout všem normálním obyvatelům celé Evropy, a bohužel také ta již zmiňovaná média a reklamní agentury, které mají toto slovo snad v každém příspěvku. Poučme se z toho, že čeština se stává fackovacím panákem pro kdejaké módní trendy, a já musím říct, že je mi jí líto...